Bosanski kulturni centar Živinice pokreće Veliku donatorsku akciju za rekonstrukciju zgrade BKC-a

JU BKC Živinice u pripremi je dokumentacije za projekat potpune rekonstrukcije zgrade, koji će biti apliciran na fond turske agencije za razvoj TIKA i Ministarstva civilnih poslova BiH.

-Obzirom da rekonstukcija košta nekoliko stotina hiljada KM, odlučili smo se pomoć zatražiti i od donatora, a prvenstveno za projekte rekonstrukcija Velike sale BKC-a (restauracija stolica-stolica za kulturu, zamjena etisona, uređenje kulisa, te nabavka scenskih i salonskih platana, uređenje loža, rekonstukcija električnih instalacija, unutarnja stolarija). Fasadiranje zgrade ( nabavka ljepila, mreža, fasadnih boja i stiropola). Uređenje biblioteke-dječiji odjel (nabavka etisona, polica za knjige, klub stolovi, etisoni, ormarići, računari-kazao je direktor Elmir Krivalić.

Tokom prošle godine zhvaljujući Načelniku Samiru Kamenjakoviću i Općinskom vijeću, u rekonstukciju je uloženo oko 30. 000 KM (mokri čvor, ulazna vrata i stolarija), dok je zahvaljujući Fondaciji za muzičke scenske i likovne umjetnosti urađena Led rasvjeta, a uložili smo i značajna vlastita sredstva za krečenje oko 1000 kvadrata prostora, uređenje Velike scene sa UG Scena, hola Kino sale, nabavku vatrozaštitne opreme, scenskog svjetla itd.

-Svi oni koji vole umjetnost i djelatnost kulture i Živinice sigurno će se odazvati na Veliku donatorsku akciju, ističe Krivalić.

Prema statističkim podacima prošle godine je u BKC-e bilo više od 250 aktivnosti, dok je našu zgradu posjetilo oko 15 000 građana, a velika većina aktivnosti nije bila komercijalna.

-Ovim putem pozivamo sve privrednike, funkcionere, političare, društveno aktivne građane i ljubitelje kulture da nam pomognu u realizaciji ovog projekta, koji će trajati sve dok ne bude završen. U ovu akciju uključuju se i udruženja koja se bave kulturnom djelatnošću u općini Živinice, pa uskoro očekujemo donatorske koncerte, predstave, promocije. Sve donacije biće transparentne, kao i njihov utrošak, putem naše facebook stranice, a uskoro i web stranice, zahvaljujući profesoru Midhatu Umihaniću.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više