Bosna i Hercegovina je dobila saglasnost za izvoz ribe u Rusiju

Bosna i Hercegovina je dobila saglasnost za izvoz ribe u Rusiju, kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

“Obaviješten sam u četvrtak od ruske strane da smo dobili saglasnost za izvoz ribe u Rusiju s tim da je neophodno još to da kompanije koje bi trebale da apliciraju za taj posao popune obrasce. Time smo omogućili perspektive razvoja ove proizvodnje i plasman viškova jer otvaramo neka nova tržišta”, istakao je Košarac juče u Trnovu gdje je posjetio kompaniju “Bosfish”.

On smatra da sa aspekta proizvodnje ribe u BiH postoji kapacitet u ovoj, kao i u kompaniji “Tropik” i da Bosna i Hercegovina integralno pristupi novim tržištima, osim Cefta i Evropske unije.

Košarac je rekao da je u “Bosfishu” planirano da se zaposli još 15 ljudi, i “to je dokaz da se mogu afirmisati politike lokalne zajednice i privrednih organizacija”, a da će Ministarstvo sa svoje strane dati doprinos razvoju ovakvih kompanija, “jer treba razvijati našu primarnu proizvodnju, prerađivačke kapacitete u RS i FBiH”.

(RTV Slon/Akta.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više