Bosna i Hercegovina naručila više od milion vakcina za COVID-19

Ministarstvo civilnih poslova BiH oglasilo se povodom nabavke lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja i liječenje bolesti COVID-19. Istaknuto je da je naručeno više od milion vakcina za 20 posto populacije.

“Ministarstvo civilnih poslova, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavci zdravstvenih protumjera i vakcina. S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavci za stanovnike BiH. Temeljem tog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protumjera.

Istaknuto je da je Ministarstvo civilnih poslova sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje bolesti COVID-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protumjera.

“Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv bolesti COVID-19. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara”, saopćeno je.

Iz ministarstva navode da će Bosna i Hercegovina imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

“U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka Remedesivir. Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka Remdesivir”, kazali su iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa.

Podjednako apeluje na strpljenje za nabavku vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze COVID-19.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više