Bratimljenje Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence

Grad Tuzla, kao aplikant, je sa Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu umjetnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), koja djeluje u okviru Evropske komisije, potpisao Sporazum o grantu za projekat Bratimljenje između Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence.

Ovaj projekat Grad Tuzla, zajedno sa partnerskim organizacijama, Općinom Campi Bisenzio iz Firence, udruženjima AdriaticGreeNet i  Macrame iz Italije i Udruženjem Tuzlanska amika, realizuje u okviru EU Programa Evropa za građane (Europe for Citizens Programme).

Jedna od aktivnosti projekta je organizacija završnog događaja, na kojem učestvuju predstavnici oba grada, te predstavnici institucija i udruženja sa oba područja, radi razmjene iskustava i iznalaženja zajedničkih interesa za nastavak saradnje. Tim povodom, u Tuzli, u periodu od 20. do 23.10.2021. godine,  boravi delegacija iz Campi Bisenzio.

Na prijemu delegacije iz Campi Bisenzio, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je rekao da Tuzla sa gradovima, regijama i pokrajinama  ima samo pozitivna iskustva. ˝Dobra iskustva imamo od ranije, još u ratu, sa Bolonjom i Regijom Emilija Romanja, zatim sa Provincijom Ravena. Mnogo projekata i dobrih iskustava imamo. Soni trg smo radili sa Provincijom Ravena, a oni su pomagali i Domu za djecu bez roditeljskog staranja, ulažući velika finansijska sredstva. Bolonja nam je pomogla mnogo i u liječenju građana u ratu, ali i u poslijeratnom periodu, posebno kada je riječ o presađivanju koštane srži. Spasili su nam mnogo djece, a čak je za jednog dječaka iz Tuzle poslat predsjednički avion kako bi on bio prevezen u Italiju˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Naša strategija razvoja je uključenost građana, kvalitet života i  održivi ekonomski razvoj. Za uključenost građana nezaobilazan faktor su nevladine organizacije. Cilj nam je spojiti  što više predstavnika građana iz nevladinih organizacija i gradske vlasti iz oba grada. Već smo napravili dobar plan i dogovor koji će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima. Ovo će biti dobro za građane Općine Campi Bisenzio, ali i Tuzle˝.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, izrazila poželjela je dobrodošlicu gostima iz Italije, te istakla da je uvjerena da će saradnja dva biti bogata i od zajedničkog interesa za građane i Tuzle i Campi Bisenzio.

Pomoćnica načelnika za bratimljenje Općine Campi Bisenzio, Giorgia Salvatori, je kazala da saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina. ˝U Tuzlu je došlo 40 građana Campi Bisenzio kako bismo pokrenuli projekat bratimljenja sa Gradom Tuzlom. Očekujemo da podijelimo ideje sa udruženjima i građanima ovdje u Tuzli kako bismo osmislili projekte koje bismo realizirali u budućnosti. Saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina, danas je pojačavamo bratimljenjem. Želimo da saradnja bude još bogatija u budućnosti, posebno zato što ćemo vezati naša lokalna, teritorijalna udruženja jednog i drugog grada. Mi želimo realizovati konkretne projekte u Tuzli i u našoj općini, te napraviti razmjenu iskustvava i znanja između naših građana˝, istakla je Salvatori.

Tokom dana, predstavnici lokalne uprave, udruženja i gimnazija iz Tuzle i Campi Bisenzio imale su niz sastanaka i zajedničku radionicu na kojoj su identifikovani mogući zajednički projekti i pravci saradnje. Predstavnici Campi Bisenzio odali su poštovanje i položili cvijeće na Kapiju, a u petak, 23.10. planirana je posjeta Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više