Broj zaposlenih u FBiH premašio nivo od prije pandemije

Broj zaposlenih u Federaciji BiH konačno se vratio na nivo od prije početka pandemije koronvirusa u našoj zemlji, izvještava BiznisInfo.

Ovo je sjajna vijest za privredu naše zemlje i pokazuje da se naša ekonomija ipak oporavlja, uprkos brojnim problemima i izazovima.

Naime, 20. decembar 2021. godine broj zaposlenih dosegao je 534.166. Time je prvi put u skoro dvije godine premašen broj zaposlenih koji smo imali pred sami početak pandemije.

Podsjetimo, broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa proglašenjem stanja nesreće 16. marta 2020. godine bio je 534.076. Od tada je zbog pandemije veliki broj radnika ostao bez posla, najviše u prvih nekoliko mjeseci.

Najmanje zaposlenih bilo je na datum 5. maja 2020. godine kada je taj broj pao na 507.607. Od tada traje postepeni oporavak uz mnogo trzavica. Ipak, do kraja ove godine uspjeli smo se vratiti na pretpandemijski nivo.

Osim toga, i izvoz iz BiH bilježi dobre rezultate. U prvih 11 mjeseci 2021. godine izvoz iz BiH je iznosio 12 milijardi i 892 miliona KM, što je za 34,8  posto više nego u istom periodu 2020. godine.

Samo u novembru izvoz je bio milijardu i 454 miliona KM, što je rekord za posljednje vrijeme.

Ove vijesti dolaze u trenutku kada domaće vlasti najavljuju povećanje struje za privredne subjekte. Privrednici, s druge strane, upozoravaju da bi veliki rast cijena struje mogao dovesti do masovnih otpuštanja.

Za nadati se da će vlasti i privrednici postići dogovor kako bi se ne bi narušio pozitivan zamah koji bilježi privreda u BiH.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više