Brzo širenje omikrona poziva na oprez

Brzina širenja omikron soja virusa korona, ali i blaža klinička slika koju on izaziva, prema mišljenju svjetskih, ali i regionalnih stručnjaka, govori o slabljenju virusa, ali je, kako su zdravstveni radnici potvrdili, potrebno ostati oprezan, jer nas je kovid-19 dosada mnogo puta iznenadio.

Naime, kako se sve više govori, omikron soj, koji je dosta viralentniji od prijašnjih mutacija virusa korona, izaziva blažu kliničku sliku, zbog čega manje oboljelih zahtijeva bolničko liječenje, a smanjuje se i broj smrtnih slučajeva.

Tako je prije nekoliko dana o omikronu kao krajnjoj fazi pandemije govorio i srpski virusolog Milanko Šekler, koji je naveo da su novi sojevi međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, te da je hospitalizacija oboljelih sa delta sojem bila pet odsto, a s omikronom je oko jedan odsto.

S druge strane, mišljenja bh. stručnjaka je da, iako ovaj soj rjeđe izaziva teže kliničke slike, treba biti oprezan, jer i dalje imamo skok broja hospitalizovanih, kao i mali procenat imunizovanih građana.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, naveo je da nijednom virusu nije cilj da ubije čovjeka, jer tako ubija i sebe.

“Cilj mu je da se što brže širi a da ljudi ne umiru i svaki virus ide ka tome da postane benigna bolest. Mi se nadamo i sve ide u tom smjeru da se svaka nova varijenta virusa korona, pa tako i omikron, sve brže širi. Omikron se širi nevjerovatnom geometrijskom progresijom i trenutno od ukupnog broja testiranih imamo 70 do 80 odsto pozitivnih”, rekao je Drljević.

RTV Slon/Nezavisne novine

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više