Budžet TK za narednu godinu povećan za 46 miliona KM

U odnosu na prošlogodišnji, Budžet TK za narednu 2022 godinu bit će povećan za 46 miliona KM.  Nacrt budžeta TK za narednu godinu usvojen je, a za njegovo usvajanje glasalo je 22 poslanika u Skupštini TK, četiri poslanika iz Kluba SDA su bila suzdržana jer im je bio neprihvatljiv, a ostali su bili protiv.

„Tražimo da se značajnija sredstva ulože u privredu, pored toga da se značajnaija sredstva ulože u otvaranje novih preduzeća i subvencioniranje zapošljavanja mladih ljudi. Tražimo da se prema socijalnim kategorijama ima više senzibiliteta jer svi mi osjetimo osjetimo posljedice ekonomske krize „ rekao je Midhat Čaušević, Klub poslanika SDA u Skupštini TK

Struktrura Nacrta budžeta je  nezadovoljavajuća jer nije razvojni i dalje se bavimo socijalnim pitanjima. Ono što smo mi primjetili jeste da tamo nigdje ne stoji povećanje plata radnika, a tu mislimo na prosvjetne radnike u osnovnim i srednjim školama, a pored toga mogu reći za ove stavke u vezi boraško-invalidske zaštite i socijalnih primanja su i dalje nedovoljne. Jednostavno nismozadovoljni raspodjelom sredstava u Budžetu.” dodao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK

 

2022. godina je puna nezivjesnoti, prvenstveno zbog COVID situacije, poskupljenja proizvoda i rasta cijena, pa je prema riječima premijera Kadrije Hodžića, Nacrt budžeta konsolidirajući.

 

”To znači da trebamo pametno planirati finansijski okvir kako ovih 460 miliona utrošiti u rashodnu stranu koja će odgovoriti ovim izazovima” rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

U Nacrtu BUdžeta TK za narednu godinu značajno su povećana sredstava za boračko-invalidsku zaštitu i to za 20 miliona KM naročito kada je riječ o egzistencijalnim naknadama za borce mlađe od 57 godina. Pored toga, za socijalnu zaštitu bit će izdvojena sredstva u iznosu od 2,3 miliona KM, a planirano je i povećanje plata budžetskim korisnicima koji su zaposleni u sektoru obrazovanja.

 Socijalna zaštita treba biti povećana sa viših nivoa i kanton ne može odgovoriti svim potrebama korisnika socijalne zaštite. Ono što je jako bitno jeste da ovim Budžetom neće biti zapostavljeno obrazovanje  i u toku su pregovori da se to učini” dodala  Mirela Trepanić Grbešić, predsjednica Kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK

Kada je riječ o poljoprivredi, u Nacrtu budžeta planirano je izdvajanje od 8 miliona KM za poljoprivredne podsticaje, a kako navode u Vladi, ova grana privrede je okosnica razvoja TK.

„Smatram da izdvajanja za poljoprivredu trebaju biti veća. Napomenuo bih da je bud+et za poljoprivredu bio 4, 5 miliona KM, ali je on kroz rebalans uvećan. Ulaganje u poljoprovredu je važno jer samo kroz povećanje proizvodnje poljoprivrednici će biti u mogućnosti da ponude više proizvoda na tržište TK.” zaključio je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Nacrt budžeta TK za narednu godinu je sada u Javnoj raspravi od 60 dana, te se očekuju amandmani koji će biti razmatrani prilikom glasanja o Prijedlogu budžeta TK za 2022. godinu.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više