Budžet TK za narednu godinu povećan za 46 miliona KM

U odnosu na prošlogodišnji, Budžet TK za narednu 2022 godinu bit će povećan za 46 miliona KM.  Nacrt budžeta TK za narednu godinu usvojen je, a za njegovo usvajanje glasalo je 22 poslanika u Skupštini TK, četiri poslanika iz Kluba SDA su bila suzdržana jer im je bio neprihvatljiv, a ostali su bili protiv.

„Tražimo da se značajnija sredstva ulože u privredu, pored toga da se značajnaija sredstva ulože u otvaranje novih preduzeća i subvencioniranje zapošljavanja mladih ljudi. Tražimo da se prema socijalnim kategorijama ima više senzibiliteta jer svi mi osjetimo osjetimo posljedice ekonomske krize „ rekao je Midhat Čaušević, Klub poslanika SDA u Skupštini TK

Struktrura Nacrta budžeta je  nezadovoljavajuća jer nije razvojni i dalje se bavimo socijalnim pitanjima. Ono što smo mi primjetili jeste da tamo nigdje ne stoji povećanje plata radnika, a tu mislimo na prosvjetne radnike u osnovnim i srednjim školama, a pored toga mogu reći za ove stavke u vezi boraško-invalidske zaštite i socijalnih primanja su i dalje nedovoljne. Jednostavno nismozadovoljni raspodjelom sredstava u Budžetu.” dodao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK

 

2022. godina je puna nezivjesnoti, prvenstveno zbog COVID situacije, poskupljenja proizvoda i rasta cijena, pa je prema riječima premijera Kadrije Hodžića, Nacrt budžeta konsolidirajući.

 

”To znači da trebamo pametno planirati finansijski okvir kako ovih 460 miliona utrošiti u rashodnu stranu koja će odgovoriti ovim izazovima” rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

U Nacrtu BUdžeta TK za narednu godinu značajno su povećana sredstava za boračko-invalidsku zaštitu i to za 20 miliona KM naročito kada je riječ o egzistencijalnim naknadama za borce mlađe od 57 godina. Pored toga, za socijalnu zaštitu bit će izdvojena sredstva u iznosu od 2,3 miliona KM, a planirano je i povećanje plata budžetskim korisnicima koji su zaposleni u sektoru obrazovanja.

 Socijalna zaštita treba biti povećana sa viših nivoa i kanton ne može odgovoriti svim potrebama korisnika socijalne zaštite. Ono što je jako bitno jeste da ovim Budžetom neće biti zapostavljeno obrazovanje  i u toku su pregovori da se to učini” dodala  Mirela Trepanić Grbešić, predsjednica Kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK

Kada je riječ o poljoprivredi, u Nacrtu budžeta planirano je izdvajanje od 8 miliona KM za poljoprivredne podsticaje, a kako navode u Vladi, ova grana privrede je okosnica razvoja TK.

„Smatram da izdvajanja za poljoprivredu trebaju biti veća. Napomenuo bih da je bud+et za poljoprivredu bio 4, 5 miliona KM, ali je on kroz rebalans uvećan. Ulaganje u poljoprovredu je važno jer samo kroz povećanje proizvodnje poljoprivrednici će biti u mogućnosti da ponude više proizvoda na tržište TK.” zaključio je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Nacrt budžeta TK za narednu godinu je sada u Javnoj raspravi od 60 dana, te se očekuju amandmani koji će biti razmatrani prilikom glasanja o Prijedlogu budžeta TK za 2022. godinu.

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više