CCI – Odgovornost na Parlamentarnoj komisiji za reviziju i Parlamentu FBiH

Centri civilnih incijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju, koja djeluje u Parlamentu Federacije BiH, da na predstojećoj sjednici u petak iskoristi sve raspoložive mehanizme vezano za postupanje po revizorskim izvještajima te usvoji izvještaj sa zaključcima kojim bi obavezala revidirane institucije na realizaciju revizorskih preporuka i kontinuirano izvještavanje o postignutim rezultatima.

Sjednica Komisije zakazana je nakon što je saslušala predstavnike 41 revidirane institucije koje su dobile negativno i mišljenje sa rezervom ili za finansijske izvještaje i/ili na usklađenost sa zakonima.

Saslušanja i dalje postupanje nadležne komisije i Parlamenta FBiH se odnosi na revizorske izvještaje o radu institucija za 2020. godinu s čijom objavom je Ured za reviziju u FBiH započeo u maju 2021. godine.

Revizori su identifikovali značajan broj propusta i nepostupanja po zakonima u radu javnih institucija i trošenju javnog novca. Praksa je pokazala da institucije, kada izostane ozbiljan javni nadzor, gotovo nikad ne realizuju sve dobijene preporuke (u ukupnom zbiru realizacija revizorskih preporuka ne prelazi 40%).

Pravila koja uređuju rad javnih institucija treba da važe za sve podjednako i da se u slučaju identifikovanih nepravilnosti hitno djeluje i u što kraćem roku otklone propusti koji direktno štete interesima građana jer se radi o utrošku javnog novca.

Nepoštovanje revizorskih preporuka trebalo bi da povlači i pitanje odgovornosti onih koji upravljaju javnim institucijama i troše javni novac.

– Zaustavljanje loše prakse niske stope realizacije revizorskih preporuka je na nadležnoj Parlamentarnoj komisiji i Parlamentu FBiH, koji imaju na raspolaganju određene mehanizme da djeluju i zaštite javni novac – navodi CCI u saopćenju.

Potrebno je da pravovremeno reaguju i aktiviraju po potrebi i sankcije koje im stoje na raspolaganju, odnosno da učine sve što treba da se rad javnih institucija vrati u okvire propisanih pravila i procedura.

Zbog trenutne dinamike postupanja nadležne Komisije po revizorskim izvještajima, pred Parlament FBiH revizorski izvještaji 41 navedene institucije će doći nakon osam mjeseci od trenutka objave prvih revizorskih izvještaja.

S obzirom na to da se u ovom periodu usvajaju budžeti institucija, neophodno je što prije u Parlamentu FBiH razmatrati izvještaje o reviziji kako bi se nalazi revizije i nalazi nadležne Komisije uskladili s budućim budžetima institucija i javnom potrošnjom.

Zbog toga je neophodno, počev od najavljene sjednice Komisije, da Komisija i Parlament FBiH svoje djelovanje prilagode trenutnom odnosu javnih institucija ka revizorskim preporukama, osiguraju pravovremeno reagovanje te spremno dočekaju novi ciklus revizorskih izvještaja koji se očekuje u maju 2022. godine.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa uz finansijsku podršku Švedske.

Namjera je doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više