Čeka se registracija Centra za autizam, sredstva za početak rada osigurana

Još nije u potpunosti završena procedura registracije Javne ustanove Centar za autizam ”Meho Sadiković” Tuzla, ali su nadležni uvjereni da će taj dio posla biti uskoro završen. Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici utvrdila Standarde i normative ove ustanove, kojima su propisani minimalni uslovi za početak rada, te minimalni uslovi za obavljanje djelatnosti zdravstvene zaštite, odgoja i obrazovanja i socijalne zaštite u Ustanovi.

”Mi smo stvorili i posljednju pretpostavku za funkcionisanje ove ustanove. Mislimo da je ovo dovoljan pravni okvir kako bi ustanova mogla početi sa radom, imajući u vidu da je to multidisciplinarna ustanova na čijoj izradi standarda je radila Komisija iz Ministarstva zdravstva, obrazovanja i rada, socijalne politike i povratka”, kazao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Minimalni standardi, zahtjevi su koje ustanova treba ispuniti, a odnose se na lokaciju, građevinski objekat, prostor, opremu, kapacitet, dnevnu i noćnu smjenu, kućni red, održavanje higijene, ishranu, angažovanje stručnih i drugih radnika kao i usluge koje ustanova pruža. Prema riječima ministra, osigurana su sredstva za početak rada Centra.

”Ono što je sada neophodno jeste samo da se ta sudska registracija okonča i oni mogu krenuti sa raspisivanjem i prijemom radnika na određeno do raspisivanja konkursa i da sredstva koja su predviđena za Centar za autizam krenu trošiti u smislu nabavke opreme”, navodi ministar.

Za opremanje objekta iz Budžeta TK osigurano je 100 hiljada KM, a 450 hiljada za plate i ostale troškove.

”Imamo još određenih potražnji u smislu opremanja, oni su nama dostavili neki zahtjev, predmjere i predračune koji se tiču specijaliziranih soba za tu vrstu korisnika. Taj iznos ćemo osigurati kroz naredni rebalans krajem mjeseca, tražit ćemo da i to zaokružimo, odnosno da svu finansijsku konstrukciju za tu ustanovu obezbijedimo”, rekao je Muhamedbegović.

Djelatnost odgoja i obrazovanja u ustanovi obavljat će se u skladu sa važećim propisima koji regulišu oblast odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

The post Čeka se registracija Centra za autizam, sredstva za početak rada osigurana appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više