Čemu služe akademske titule

Neki kod nas kažu da smo mi država koja ima najveći procenat magistara i doktora nauka u odnosu na ukupan broj stanovnika. Znači, na jednoj strani imamo ‘ogromni naučni potencijal’ a, opet na drugoj, ekonomski smo veoma zaostali u odnosu na razvijene zemlje u svijetu i u Evropi. Na osnovu ovog se može zaključiti da se kod nas akademske titule stiču na lak i sumnjiv način. Po priči poštenih i znanih univerzitetskih profesora, najlakše akademske titule stiču rukovodioci pojednih privrednih subjekata i političke vođe. Obzirom da su  direktori ovlaštena lica u preduzeću i da  raspolažu sa imovinom preduzeća, oni odriješe kesu i jenostavno, kupe sebi akademsku titulu.

To nije tako teško, jer pojedini profesori na našim univerzitetima ‘rašire stražnjicu’ kad vide parali kandidata. Ima slučajueva da je preduzeće ‘propalo’, t.j. prestalo da funkcioše a da su teme mnogih magistrskih i doktorskih titula bili procesi iz tih preduzeća.

Mnoge političke vođe, takođe dolaze lako do akademskih titula, opet zahvaljući pojedinim univerziterskim profesorima, političarima akademska titula, a univerzitetskim profesorima veća pozicija na univerzitetima. Učiniš te meni, učinim i ja tebi i svakom dobro.

Što se tiče olakog sticanja naučnog zvanja, treba spomenuti i privatne visokoškolske ustanove. I kod ovih se može lako doći to naučne titule, samo treba odiriješiti kesu.

Predpostavka je, ako je neko doktorio na nekoj temi, trebalo bi da se taj doktorat primjeni u praksi i da društvo u kome djeluje taj doktor nauka, ima od toga koristi. Ništa od toga jer, akademske titule koje se stiču na sumnjiv način, samo služe pojedincima za njhov prestiž u društvu.

Baš sad u ovom momentu, kada hara opaki virus i kada je ekonomski razvoj našeg društva  veoma usporen, trebali bi ti magistri i doktori nauka da stupe na scenu i da daju rješenja o daljem funkcionisanju našeg drštva.

Selimović Edhem Edo

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više