Centralna banka BiH predstavila sistem prijave korupcije i drugih nepravilnosti

Centralna banka BiH predstavila je danas u Sarajevu “Etičku liniju” – eksterni zaštićeni online sistem koji nudi mogućnost anonimne i neanonimne prijave o postojanju korupcije i drugih nepravilnosti u radu Centralne banke.

Navedeno je da je sistemu, koji je dostupan 24 sata dnevno sedam dana u sedmici i besplatan je za prijavitelja, moguće pristupiti putem web stranice: www.cbbh.ba, klikom na logo “Etička linija”.

Prijavljivanje kroz taj sistem je potpuno anonimno, ukoliko to prijavitelj želi, i nije moguće utvrditi odakle i od koga je podnesena prijava, što daje sigurnost prijavitelju.

Sistemom upravlja nezavisna treća strana, koja nema uvid u sadržaj internih prijava i postupanja, ali koja garantuje visoke tehničke standarde zaštite sistema od zloupotreba ili neprofesionalizma.

Također, nije moguće interno manipulisanje prijavama – onemogućeno brisanje, razvijen sistem upozoravanja o rokovima, nemogućnost preskakanja koraka u procesu provođenja pravilnika, memorija svih radnji učinjenih u sistemu.

Na prezentaciji je naglašeno da prijavitelj nakon podnošenja prijave putem “Etičke linije” dobija nasumično generisani PIN kod, putem kojeg može pratiti status svoje prijave i anonimno, dvosmjerno komunicira sa ovlaštenim službenikom za postupanje po prijavi.

Svaki ulazak administratora u sistem je registrovan i moguće je pratiti trag aktivnosti. Osim toga, sistem registruje tačno vrijeme svake aktivnosti inspektora ili supervizora – kada je primljena prijava, kada je otvorena, komunikaciju s prijaviteljem ili supervizorom.

Istaknuto je da je “Etička linija” eksterni nezavisni online sistem za prijavu korupcije koji je smješten na serverima Amazona u Irskoj s visokim standardima privatnosti, i njime upravlja treća strana (ne organizacija koja ga koristi) što za prijavitelje predstavlja veće povjerenje u zaštitu njihove anonimnosti.

Na sistemu postoji politika privatnosti u kojoj su date sve informacije o prikupljanju i obradi ličnih podataka. Razrađeni su i uslovi korištenja sistema, koje korisnik mora pročitati i prihvatiti ukoliko želi koristiti sistem.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više