Centralna banka Bosne i Hercegovine nastoji stabilizovati bankarski sektor

Centralna banka Bosne i Hercegovine umanjila je naknade bankama na sredstva iznad obavezne rezerve. Ova olakšica trebalo bi da stabilizuje bankarski sektor. Šta mogu očekivati građani koji štede u bankama ili su kreditno zaduženi?

Centralna banka Bosne i Hercegovine donijela je odluku o smanjenju naknade na sredstva iznad obavezne rezerve. Cilj je usklađivanje s referentnom kamatnom stopom Evropske centralne banke. Nastoji se ublažiti uticaj rasta referentne kamatne stope na poslovanje banaka.

“Ovom odlukom naknada na sredstva iznad obavezne rezerve smanjuje se sa -0,75% na -0,25%. Takođe, sa trenutnih -0,60% na -0,10% smanjuje se naknada na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranoj valuti i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom. Na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti naknada se ne obračunava”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ovaj potez, objašnjavaju u Udruženju banaka BiH, neće značajno uticati na poslovnu politiku banaka u našoj zemlji. Pozitivne efekte neće osjetiti građani koji imaju depozite. S druge strane, kreditno zaduženi građani proći će bez negativnih efekata.

“To se samo odnosi na kamatnu stopu i na naknade koje su pojedine banke utvrđivale, odnosno plaćale klijentu na veće iznose sredstava po viđenju. Sad tu naknadu neće plaćati, jer Centralna banka njima ne naplaćuje. To nisu preveliki iznosi“, objašnjava direktor Udruženja banаka BiH Berislav Kutle.

RTV Slon/akta.ba

The post Centralna banka Bosne i Hercegovine nastoji stabilizovati bankarski sektor appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više