Centralno grijanje Tuzla nije u mogućnosti priključivati nove kolektivne objekte, Tužilaštvo TK provjerava poslovanje

Prema informacijama koje je saopštilo Centralno grijanje Tuzla analizama urađenim u toku grijne sezone 2020./21. i 2021./22. godine ustanovljeno je da u ovom trenutku i sa trenutnim kapacitetima proizvodnje i distribucije toplinske energije nisu moguća priključenja na postojeći sistem daljinskog grijanja novih objekata kolektivnog stanovanja, a bez uticaja na kvalitet isporuke toplinske energije ostalim korisnicima koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja za cijeli opseg vanjskih temperatura, s obzirom da je projektovana instalisana toplinska snaga premašila kapacitet magistralnog vrelovoda koji iznosi 220 MW. U okvire postojećeg sistema daljinskog grijanja mogu se priključiti objekti kolektivnog stanovanja kojima je do juna 2022. godine izdata načelna saglasnost.

Kada su u pitanju individualni stambeni objekti, priključenje istih je moguće sa centralnih toplinskih podstanica čiji kapacitet nije još iskorišten.

Iz ovog preduzeća nije sopšteno zašto do sada nisu poduzeti koraci na obezbjeđenju novih kapaciteta i ko bi trebao snositi odgovornost za novonastalu situaciju.

Inače kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, na osnovu izvještaja Ureda za reviziju FBiH formiran je predmet kojim će se provjeriti poslovanje preduzeća Centralno grijanje DD Tuzla, a zbog indicija da postoje nezakonitosti u radu.

Krajem 2021. godine, shodno zakonskoj obavezi, Ured za reviziju institucija u FBiH poslao je 15 izvještaja o finansijskoj reviziji za 2020. godinu na adresu 7 kantonalnih tužilaštava, skrećući im pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

Između ostalih, izvještaj je proslijeđen i o jednom preduzeću sa područja Tuzlanskog kantona, a u pitanju je Centralno grijanje iz Tuzle.

Federalni ured za reviziju bio je dužan poslati izvještaj Tužilaštvu TK koje je u obavezi provjeriti navode i postupiti u skladu sa zakonom.

Kako nam je potvrđeno, u Tužilaštvu TK formiran je predmet i u toku je provjera.

The post Centralno grijanje Tuzla nije u mogućnosti priključivati nove kolektivne objekte, Tužilaštvo TK provjerava poslovanje appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više