Charles Michel: Zapadni Balkan treba Evropsku uniju i obrnuto, EU treba Zapadni Balkan

Zapadni Balkan treba Evropsku uniju (EU), ali jednako tako, EU treba Zapadni Balkan, izjavio je u Sarajevu novinarima predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i članom Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Vrijeme je za zamah evropskih integracija zemalja Zapadnog Balklana, poručio je evropski zvaničnik i dodao da je njegov prvi boravak u BiH u funkciji predstojećeg ovogodišnjeg junskog samita, kada treba produbiti saradnju i dijalog.

Svi u Evropi osjećaju posljedice rata – napada Rusije na Ukrajinu, pa izazovi traže i novi način rada odnosno način za ubrzanje evropskih integracija, što podrazumijeva ekonomske, socijalne i druge benefite u procesu pregovaranja te novu dinamiku proširenja.

Prema Michelovoj izjavi, stoga evropski partneri, vezano za najavljeni junski samit, razmišljaju o novom geopolitičkom konceptu za ubrzanje.

Zapadni Balkana i Bosna i Hercegovina su jedan od najviših prioriteta za Evropsku uniju, kazao je također Michel i dodao da vjeruje u bh. evropsku budućnost i da je put zacrtan u prioritetima Evropske komisije, a dijalog i razumijevanje između političkih lidera važni.

Napominjući da je rat u Ukrajini ugrozio snabdijevanje energentima u Evropi, Michel je poručio da će evropska zajednica pomoći građanima u tom kontekstu, pa i Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za današnji sastanak s evropskim zvaničnikom kazao da je protekao u znaku njegove (Michelove) rečenice o uzajamnoj potrebitosti Evropske unije i Zapadnog Balkana, iz čega proizilazi i njegova poruka da se sve zemlje regiona što prije integrišu u Evropsku uniju.

Ruska agresija na Ukrajinu i ukupno stanje u Evropi još više ukazuju na značaj Micehelove navedene poruke, kao i poruke da Bosna i Hercegovina te sve zemlje zapadnog Balkana imaju vrlo jasnu evropsku perspektivu i da treba naći jače modalitete evropske saradnje s regionom.

Tokom sastanka je razgovarano i o stanju u Bosni i Hercegovini, i kako je rekao predsjedavajući Predsjedništva, potrebno je što prije okrenuti se ka realizaciji 14 prioriteta, odnosno što prije dostići kandidatski status, te je zamolio predsjednika Evropskog vijeća za podršku EU  u tom procesu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima je nakon sastanka kazao da očuvanje mira po svaku cijenu i stabilnost nemaju alternativu, kao i da građanima, za njihov osjećaj sigurnosti, treba obezbijediti sigurne lance snabdijevanja, a da nepovoljna globalna situacija daje i nešto šansi za rješenja.

Prema Dodikovim riječima, Evropska komisija je bila nepravedna i preoštra prema Bosni i Hercegovini u zadnjih 15 godina tražeći ispunjavanje skoro nemogućih uslova za integraciju. Stoga je on Michelu predložio selekciju na način da za sad 5-6 najvažnijih uslova bude završeno kako bi Bosna i Hercegovina mogla ubrzati kandidatski status.

U protivnom, bude li se i dalje insistiralo na 14 preduslova, a ne bude li jedinstvenih rješenja, kao da nije riješen nijedan, kazao je Dodik.

Operacija Althea je dobrodošla misija, prema Dodikovim riječima, te treba da ostane u formatu Evropske unije i ne bi bilo pametno otvarati nove dileme.

Dodik nije za odgađanje izbora u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o ratu u Ukrajini, izrazio je žaljenje zbog tamošnjih dešavanja i očekivanje da će sukob što prije završiti.

Prema Dodikovim riječima, Ukrajina i Rusija su prijateljske zemlje te Bosna i Hercegovina treba da ostane neutralna u pogledu sankcija Rusiji. U protivnom, ekonomija može imati teške posljedice.

Za geopolitički koncept o kojem je govorio Charles Michel, Dodik kaže da je dobar mehanizam jer je BiH dosad bila objekat a ne subjekat kad je riječ o procesu evropskih integracija u kojem su joj samo “isporučivani uslovi”.

Stoga je Dodik Charlesu Michelu izrazio zahvalnost za novu poruku koju je jučer uputio.

Nakon Dodikovog i Džaferovićevog zajedničkog sastanka s Michelom, Dodik se i zasebno sastao sa evropskim zvaničnikom.

RTV Slon/ Fena

The post Charles Michel: Zapadni Balkan treba Evropsku uniju i obrnuto, EU treba Zapadni Balkan appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više