Cijene hrane u ovoj godini skuplje za 4,1 posto

Cijena hrane ponovo su faktor koji utiče na inflaciju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba. Nakon što su cijene nafte i duhanskih proizvoda bile duži period generator inflacije, sada im se ponovo pridružila i hrana.

U aprilu 2019. godine u odnosu na decembar 2018. godine cijene hrane zabilježile su rast od 4,1 odsto, što je osjetan rast nakon dužeg vremena. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,3%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Za ovaj pad dijelom je zaslužno smanjenje cijena električne energije za 5,9 posto usljed prelaska elektroprivrednih preduzeća na jeftiniju ljetnu tarifu. Osim hrane na inflaciju u BiH, koja je i dalje u skromnim okvirima, utiču i duhanski proizvodi koji su u aprilu ove godine u odnosu na decembar prošle godine skuplji za 4,8 posto. Cijene prijevoza jeftinije su za 0,8 posto, ali su u aprilu ove godine u poređenju sa aprilom prošle godine veće za 2,6 posto.

Na godišnjem nivou u aprilu ove godine u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 0,8 posto.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više