Cijene industrijskih proizvoda u novembru više za 1,4 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u novembru više su za 1,4 odsto u odnosu na oktobar, te za 10,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U novembru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 2,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani zabilježile rast od 9,2 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u novembru su više za 0,4 odsto u odnosu na oktobar, te za 12,2 odsto u odnosu na novembar prošle godine.

U novembru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 5,1 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,7 odsto, trajnim proizvodima za 0,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,6 odsto, dok je pad od 0,2 odsto zabilježen u intermedijarnim proizvodima, prenosi Srna.

Proizvođačke cijene u novembru u odnosu na isti mjesec 2020. više su u energiji za 10,4 odsto, u intermedijarnim proizvodima za 14,8 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,6 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za četiri odsto, te netrajnim proizvodima za 3,6 odsto.

U novembru u poređenju sa oktobrom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,4 odsto, prerađivačkoj industriji za 0,8 odsto, te proizvodnji električne energije za 6,6 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 3,5 odsto, prerađivačkoj industriji za 11,4 odsto, te proizvodnji električne energije za sedam odsto.

RTV Slon/ Biznis Info

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više