Cijene nafte na najvišem nivou u tri godine

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošle sedmice, pete zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula novi najviši nivo u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 posto, na 82,39 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 83,47 dolara, novi najviši nivo u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,6 posto, na 79,35 dolara, najviši nivo od oktobra 2014. godine.

Rast cijena posljedica je oporavka ekonomija od koronakrize i rasta potražnje za naftom, ali i ostalim energentima.

Uprkos snažnom rastu potražnje, početkom prošle sedmice Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Cijene su ove godine već porasle više od 50 posto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput SAD-a i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo zakočiti oporavak ekonomije od koronakrize. Stoga su pozvali OPEC da proizvodnju poveća značajnije.

No, zajednički tehnički odbor skupine OPEC+ procijenio je u septembru da će tržištu ove godine nedostajati 1,1 milion barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 milouna barela dnevno.

RTV  Slon/biznisinfo.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više