CIK: Firma koja iznajmljuje dizalice ‘savjetovala’ SDP BiH

Služba za reviziju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine identifikovala je kao sporna potraživanja od oko 198.000 KM koja je Socijaldemokratska partija BiH iskazala prema firmi Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega i zaključila da je ova stranka prekršila Zakon o finansiranju političkih partija.

Transparency International u BiH je proslijedio informacije CIK-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je firma koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

Osim djelatnosti firme koja je pružala usluge, zanimljivo je i da je sporna potraživanja prema preduzeću iz Širokog Brijega, za koja se očigledno ne zna po kom su osnovu nastala, otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske koja se nalazi u središtu istrage USKOK-a, jer se dovodi u vezu s finansijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura.

Revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je preduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije naveden ni period u kome su navedene usluge pružene, saopćeno je iz Transparency International u BiH.

U izvještaju se navodi da su na računima koje je ova firma ispostavila SDP-u navedene usluge savjetovanja u oblasti kriznog komuniciranja u vrijednosti 22.500 KM, usluge analize i izrade strategija odnosa s javnošću u iznosu od 26.325 KM, usluge najma audio i video opreme u iznosu od 21.117,98 KM, usluge savjetovanja u oblasti odnosa s medijima u iznosu od 31.005 KM, izrada i analiza materijala za provođenje aktivnosti u odnosima s javnošću, medijima i javnim institucijama u iznosu od 31.005 KM, usluge za klijenta u iznosu od 21.483,92 KM, naknada po sporazumu o realizaciji ugovora o saradnji u iznosu od 12.000 KM itd. sve do iznosa od 198.164,30 KM.

Bitno je napomenuti da je firma Promotiv te godine imala ukupne prihode od oko 214.000 KM i oni su približni obavezama SDP-a koje su tada nastale.

Zbog svega je ovaj slučaj Transparency international u BiH uputio Centralnoj izbornoj komisiji sa zahtjevom da se utvrdi porijeklo ovih potraživanja, navodi se u saopćenju. U izvještaju se navodi da je Promotiv iz Širokog Brijega pored navedenog izmirila i dio obaveze SDP-a prema Platiniumu d.o.o. Tuzla u iznosu od 31.835,70 KM kao i da ova stranka u izvještaju nije iskazala obavezu po ugovoru o preuzimanju potraživanja u iznosu od 93.835,70 KM koje je sklopila s firmom Promotiv d.o.o. SDP-e u finansijskom izvještaju za 2019. kasnije navodi da su potraživanja prema Promotivu iz Širokog Brijega otkupljena od Analytics Expert iz Hrvatske, a koji je, kako je već pomenuto predmet istrage USKOK-a zbog finansijskih prevara, pranja novca i izdavanja fiktivnih faktura.

Ovo će tek naknadno biti predmet revizije, imajući u vidu da su tek sada objavljeni revizorski izvještaji za 2018. godinu. Revizori su utvrdili da stranka nema tačnu evidenciju o obavezama ni prema Platinium d.o.o. Tuzla.

SDPBiH je u poslovnim knjigama i finansijskom izvještaju prijavio obavezu Glavnog odbora stranke prema ovom pravnom subjektu u iznosu od 29.964,33 KM.

Međutim, uvidom u analitičku karticu Platinium d.o.o. Tuzla utvrđeno je da stranka nije knjižila dva računa, u iznosima od 31.835,70 KM i 61.240,04 KM.

Dio obaveze Socijaldemokratske partije BiH, u iznosu od 31.835,70 KM, Platiniumu d.o.o. Tuzla je izmirio pravni subjekt Promotiv d.o.o. Široki Brijeg, pa su obaveze stranke umjesto prijavljenih 29.964,33 KM iznosile 91.672,37 KM. Revizori su spornim utvrdili i iskazane preplate prema 69 dobavljača u ukupnom iznosu od 87.434,82 KM pa je zbog toga zaključila da SDP u poslovnim knjigama nije uspostavio potpune i tačne evidencije o svojim obavezama, niti je u finansijskom izvještaju iskazala njihovo stvarno stanje.

Služba za reviziju je zbog ovoga istakla da je SDP-e prekršio član 11. stav (1) i član 12. stav (1) i (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka, a koji se odnose na vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te će se naknadno provoditi postupci izricanja sankcija u odnosu na kršenja identifikovana u revizorskim izvještajima, navodi se u saopćenju Transparency Internationala u BiH. (izvor:tuzlanski.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više