Cikotić i Erken ukazali na problem odlaska mladih iz BiH i značajnim starenjem populacije

Delegacija Ureda populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) predvođena direktorom Odjela za za politiku i strategiju UNFPA sa sjedištem u New Yorku Arthurom Erkenom, posjetila je danas Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine gdje ih primio ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Na sastanku je konstatirano da se Bosna i Hercegovina dugo godina suočava s odlaskom mladih iz države i značajnim starenjem populacije, što može imati posljedice na budući razvoj države.

Zbog toga je naglašena važnost praćenje kretanja populacije i korištenje prikupljenih podataka za donošenje politika i planova bitnih za održivi razvoj BiH.

Shodno tome, najavljen je nastavak podrške UNFPA institucijama BiH.

Ministar Cikotić je posebno istakao važnost brige o mladim ljudima i stvaranju perspektivnih uslova za život koji će ih motivirati za ostanak u BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH i UNFPA ostvaraju saradnju i u oblasti upravljanja migracijama u BiH.

Razgovarano je i o budućoj saradnji u ovoj oblasti imajući u vidu važnost zaštite zdravlja migrantske populacije, posebno ranjivih kategorija u koju spadaju mladi i žene,

Erken, boravi u zvaničnoj posjeti regiji, u pratnji Stefanie Lette i John Kennedy Mosotija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

RTV Slon/Fena

 

The post Cikotić i Erken ukazali na problem odlaska mladih iz BiH i značajnim starenjem populacije appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više