Održana sjednica štaba Civilne zaštite i Kriznog štaba Grada Živinice

Održana zajednička sjednica štaba Civilne zaštite i Kriznog štaba Grada Živinice na kojem je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i izrečenim novim naredbama od strane Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Tuzlanskog kantona o mjerama sprečavanja slučajeva oboljenja od novog koronavirusa COVID-19.

Razrađene su naredbe koje su dobijene kako od  Kriznog štaba Federacije ministarstva zdravstva tako i Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, kao i određene radnje koje se tiču javnog i ličnog zdravlja u Gradu Živinice.

U vezi sa novonastalom situacijom pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće na području Federacije BiH, te u skladu s tim na sjednici su analizirane izrečene mjere i naredbe koje se moraju primjenjivati.

Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića, iako mjesta za paniku još uvijek nema, treba da izbjegavamo masovna okupljanja, a sve u cilju sprečavanja masovnog oboljenja koje bi moglo paralizovati kompletan zdravstveni sistem.

Iako ne postoji potreba za podizanjem cijena na tržištu, tržišna inspekcija Grada Živinice je dobila nalog da obiđe sve radnje kako bi redovno pratila stanje, ali u slučaju da neko od građana sazna da je došlo do poskupljenja određenih proizvoda treba da prijavi na poznati broj Federalne inspekcije i  inspekciji Grada Živinice.

S ciljem podizanja ličnog i kolektivnog imuniteta u borbi protiv širenja koronavirusa apelujemo i molimo građane da se pridržavaju izrečenih mjera i naredbi kako bi Grad Živinice i država Bosna i Hercegovina prošla sa što blažim oblikom djelovanja ovog virusa.

”Kada je u pitanju kretanje koronavirusa Grad Živinice je među prvima koji je osnovao Krizni štab i iako smo i ranije preduzimali mjere prevencije nakon proglašenja stanja nesreće dužni smo te mjere pooštriti. Obraćam se građanima da imaju odgovornost prema sebi, svojoj porodici, komšijama i svim ljudima koji se kreću na području Grada Živinica i države Bosne i Hercegovine. To je prije svega odgovornost ljudi koji imaju određene simptome da se odmah jave na određena mjesta za to te da se pridržavaju svih uputa koje dobiju od nadležnih institucija. Danas smo razradili više naredbi koje smo dobili kako od Kriznog štaba Federacije ministarstva zdravstva tako i Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, razradili smo određene radnje koje se tiču javnog i ličnog zdravlja. Razgovarali smo I o mogućnosti dobijanja dodatnih količina vode za Grad Živinice kako bismo kontinuirano snabdijevali naše građane. Imamo mjere zaštite koje se tiču čistoće ulica i grada  gdje smo naložili vodovodu i kanalizaciji da izvrše odmah dezinfekciju i čišćenje gradskih zona i ovom prilikom bi molio građane kada budu dobili upute od Ministarstva unutrašnjih poslova Grada Živinice da uklone vozila sa ulica kako bismo nesmetano mogli izvršiti ono što nam je najvažnije a to je kolektivna zaštita.”, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da ukoliko bi došlo do masovnog oboljenja na jednom mjestu da bi se paralizovao kompletan zdravstveni sistem u kojem se neće moći svima pružiti adekvatna pomoć.

”Pozivam građane da se uozbilje. Dobili smo određene informacije o kretanjima koronavirusa da on na naše područje još nije došao. Mjere i naredbe koje su izrečene treba da poštujemo da ne bi došlo do masovnog obolijevanja na jednom mjestu. Ukoliko dođe do masovnog obolijevanja na jednom mjestu paralizovat ćemo kompletan zdravstveni sistem i nećemo moći svima adekvatno izaći u susret. Mjesta za paniku nema i ne želimo je stvarati, ali nema potrebe za masovnim okupljanjem i izazivanjem masovnog oboljenja. Ukoliko budemo pridržavali se svih ovih mjera i naredbi mislim da će Grad Živinice i Bosna i Hercegovina proći sa blažim oblikom djelovanja ovog virusa. Obzirom da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju mi smo dužni podići sve resurse kako bi zaštitili naše građane, ali i naši građani moraju svojom sviješću sami sebe zaštititi i svoje porodice jer koliko god se budemo trudili sa javnog aspekta da djelujemo, najviše pojedinac može pomoći sebi i svom okruženju.  Iz tog razloga još jednom apelujem, molim naše sugrađane, da se pridržavaju određenih naredbi koje smo danas razradili. Imamo proglašeno stanje nesreće u kojem moramo primjenjivati ovakve mjere, ukoliko se budu Vlada Federacije i Krizni štab odlučili za neke druge mjere mi ćemo se na osnovu toga i ophoditi. Ono što još posebno želim naglasiti jeste da ukoliko dođe do promjene cijena namirnica na tržištu koja je bespotrebna imaju brojevi koji su označeni, postoji i naša tržišna inspekcija Grada Živinice koja je dobila nalog da obiđe sve radnje. Apsolutno nema potrebe za podizanjem cijena na tržištu svih namirnica i građani ne trebaju kroz djelovanje panike da vrše nabavku namirnica jer svega će biti dovoljno. Kontinuirano održavamo i štab Civilne zaštite i Krizni štab i mislim da je ovo ispravna metoda da smo odmah formirali Krizni štab da bi danas imali kvalitetnije djelovanje kada je u pitanju sprečavanje koronavirusa. ” istakao je gradonačelnik Kamenjaković.

Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva možete pogledati OVDJE

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više