Civilna zaštita KS – Potrebno poduzeti mjere zaštite od poplava

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim subjektima i fizičkim osobama za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava.

S obzirom na to da se 08. i 09. novembra, u ponedjeljak i utorak,  prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, na području Kantona Sarajevo očekuju kišne padavine, koje mogu dodatno usložiti trenutnu situaciju, preporučuje se svim pravnim subjektima i fizičkim osobama, da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, te pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine.

Na taj način će se, kako navode dalje iz Operativnog centra KUCZ, stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

– Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bili spremni kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina – ističu iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite.

RTV Slon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više