“Crni kovid vikend “20 kovid zaraženih osoba preminulo usljed zaraze virusom

Informacija da je iza nas „crni covid vikend „ iznesena je  na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje kovid situacije na TK održane 19.10.2021 godine.

Naime,u danima vikenda koji je iza nas, 20  osoba preminulo je od posljedica zaraze korona virusom i njih 19 nije bilo vakcinisano .

U Gradu Živinice sve veći broj zaraženih ,kod čak 25 osoaba jučer je samo potvrđen korona virus.

Interes za vakcinacijom slab,iako su vakcine dostupne u našoj zdrastvenoj ustanovi…

U našem  gradu također evidnetno pogoršanje epidemiološke situacije,samo jučer kod 25 osoba potvrđena je zaraza ovim virusom.

Ispred covid ambulante  i danas smo zatekli veliki broj građana koji su došli na testiranje sa lakšim i težim simptomima i kliničkim sliama,dok  ispred mjesta gdje se vrši  masovna vakcinacija nismo zatekli nikoga. Od preminulih  20 ljudi koji su životnu bitku sa ovom nemani izgubili prošlog vikenda  ,19 ih nisu bile vakcinisane  osobe što dovoljno govori o značaju vakcinacije u smislu prevencije teških simptoma bolesti.

Vrlo su dinamične i brze promjene kliničkih slika kod pacijenata i to je karakteristika ovog vala i dok neki građani traže prijem treće doze vakcine,značajan broj građana uopće se ne želi vakcinisati ,ovo nije eksplozivan rast ,ali se nalazimo na 4 stepenu širenja virusa ,ističe struka.Sprečavanje  daljeg širenja zaraze u ovom momentu jako je bitno ,a vakcina kao glavna zaštita i prevencija trebala bi biti primat

U ovom valu pandemije veliki je broj covid pozitivne djece školskog i predškolskog uzrasta sa različitim simptomima koje je jako teško razlikovati od običe gripe i prehlade.

Nakon  svega što smo danas čuli dodat ćemo još da proces masovne vakcinacije u JZU DZ  Živinice i dalje traje po ranije utvrđenom rasporedu i vakcinisati se mogu sve osobe starije od 18 godina.Na održanoj sjednici korodinacionog tijela vlade TK najavljeno je moguće pooštravanje mjera i inspekcijskim organima i službenicima policije naloženo je da inteziviraju svoje aktivnosti u pogledu kontrole provođenja propisanih mjera.

Građani su se dugo žalili da vakcina odnosno glavne i jedine zaštite za zaustavljanje pandemije nema ili im nije omogućeno,a sada s druge strane kada su vakcine dostupne zainteresiranost za isti je jako slaba pogotovo u posljednje vrijeme.

Sabina Kavgić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više