Da li će biti otvoren migrantski kamp? Gradska uprava i građani Živinica protiv!

Kao jedna od opcija za otvaranje migrantskog kampa spominju se i Živinice, tačnije naselje Ciljuge. Iz gradske uprave Živinice kazali su nam da nisu dobili nikakav zvaničan dopis, ali da bi bili protiv ove odluke, prenosi RTV Slon.

Migrantski centar ”Lipa” u USK je neuslovan, te nadležni razmišljaju o otvaranju novih migrantskih centara u BiH. U centru Lipa smješteno je više od hiljadu migranata. Iz ministarstva sigurnosti BiH kazali su da se radi na pripremi više lokacija, ali nije precizirano kojih.

”Mi zaista tu imamo jako veliki broj stanovništva koje živi, time bi direktno migrantski centar stavili u srce stanovništva u Živinicama. Također, mi u blizini tu imamo, gdje bi po špekulacijama bio migrantski centar, i uređenu poslovnu zonu. Time bi se narušila privreda i uznemirili bi stanovništvo,” rekao je za RTV Slon Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić potvrdio je da se razmatraju potencijalne lokacije gdje će migranti biti smješteni i da su Ciljuge jedna od opcija.

Ministar također poručuje da ništa nije moguće odlučiti i provesti bez dogovora i saglasnosti svih nivoa vlasti. Osim neriješenog smještaja najveći problem je nemogućnost identifikacije ljudi u pokretu, ali i mreža krijumčara migranata.

”Mi nemamo nikakve direktne ingerencije nad migrantima. Vrlo je teško proniknuti u njihove formule ponašanja u mnogim situacija, kao i u rezone i načine onih koji upravljaju njihovim kretanjima; oni koji ih krijumčare, vode ili bilo na koji način organizuju njihovo kretanje i smještaj,” rekao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Spremni izdvojiti sredstva iz budžeta

Poseban problem je i činjenica da Hrvatska ne dopušta ulazak na svoju teritoriju, kao i da prevoze migrante u BiH, o čemu su pisali i svjetski mediji.

Shvatajući sve ove okolnosti, ali ne želeći da migrantski centar bude na Ciljugama, gradonačelnik Živinica stava je da lokalne zajednice zajedničkim finansijskim sredstvima mogu riješiti problem.

”Smatramo da imamo rješenje da pomognemo državnim institucijama da sve lokalne zajednice u svojim Budžetima obezbijede dio sredstava i damo tako pomoć državnim institucijama i da se tako riješi migrantska kriza: u centrima koji nisu blizu gradova – imamo napuštene kasarne, gdje ne trebamo praviti nove građevinske objekte, da se to restauirira i da napravimo uslove dostojne čovjeka za migrante,” poručuje Kamenjaković.

Takvi uslovi trenutno ne vladaju u migrantskim centrima u našoj zemlji. Da li bi tako bilo u Živinicama nije poznato, no očito je da gradska uprava neće dati saglasnost da migrantski kamp bude otvoren u naselju Ciljuge.

S druge strane za otvorenje migrantskog centra nisu ni brojni građani Živinica, dok neki u tome ne vide problem.

Sigurnosna situacija u Tuzlanskom kantonu je trenutno stabilna, a u oktobru su evidentirana 584 migranta, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodne mjesece.

Rezultat je to i pojačane kontrole na mjestima gdje migranti ulaze na područje kantona. Ukoliko migrantski centar ovdje bude otvoren situacija bi izgledala znatno drugačije. Prenosi RTV Slon.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više