Da li će Krizni štab TK uvesti neke nove mjere?

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u kontinuiranom je zasjedanju i prati epidemilošku situaciju na TK. Obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih Korona virusom zanimalo nas je da li će Krizni štab uvesti neke nove mjere, kao što to rade drugi kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona je pri proglašenju globalne epidemije Korona virusa, donio Krizni plan za TK, koji podrazumjeva korake koje treba poduzeti ukoliko dođe do enormnog broja novozaraženih.

Jedna od aktivnosti na kojoj se sada aktivno radi je kontrola rada zdravstvenih ustanova na TK, osiguranje dovoljnog broja bolničkih ležajeva, nabavke neophodnih medicinskih sredstava za tretman kovid pozitivnih pacijenata…

Krizni štab je donio preporuke kako se ponašati u ovoj situaciji, a sve ono što se donese na Federalnom niovu primjenjivo je i na nas. Mi svaku tu naredbu propratimo, dakle, usvojimo je kao naredbu na kantonalnom niovu – kaže Dajana Čolić, predsjednica KŠ TK.

Problem je, ističe ministrica Čolić, veliki broj građana koji se ne pridržava mjera koje bi doprinijele smanjenju broja zaraženih. U ovom se trenutku ne razmišlja o scenariju koji podrazumjeva lock down, jer bi posljedice toga bile vrlo teške, prije svega po ekomoniju i privredu.
– Tako da je upravo to razlog zbog kojeg mi još uvijek ne pribjegavamo tom lock downu. A evo opet apelujem da građani nose maske i održavaju distancu, higijenu – dodaje Čolić.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na TK, sve probleme koji postoje oko nabavke zaštitne opreme, testova, briseva, transportnih podloga Krizni štab je sa predstavnicima UNDP-a tražio model za javne nabavke svega onog što je potrebno za borbu protiv Korona virusa.

– Dobili smo od njih odgovarajuću dokumentaciju koju smo proslijedili dalje našem Uredu za zakonodavstvo da dobijemo njhovo mišljenje da li je to u skladu sa zakonom, jer ovo je sada period u kojem je Zakon za javne nabavke nama krovi zakon kada je ta procedura u pitanju, a period kada se na svaku javnu nabavku gleda kao na potencijalni kriminal – smatra Čolić.

O ovim aktivnostima Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva bit će obavještena i Vlada TK. Tokom predstojeće sedmice bit će održana tematska sjednica kojoj će prisustvovati članovi Kriznog štaba, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, direktor Uprave policije te direktor UKC-a, kako bi se našlo zajedničko rješenje za sve izraženiji problem širenja korona virusa na TK.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više