Da li će nove higijensko epidemiološke mjere imati efekta?

Pogoršanjem epidemiološke situacije došlo je i do pooštravanja higijensko epidemioloških mjera,  a prema novim naredbama kriznog štaba u zatvorenom prostoru smije boraviti 30, a na otvorenom 60 osoba. Okupljanje većeg broja osoba od dozvoljenog zahtjeva posjedovanje propisanih potvrda odnosno negativnih testova, potvrda o prebolovanom covidu ili potvrda o vakcinaciji. Ova odluka nije naišla na odobravanje većeg broja ugostitelja, koji su, kako kau tokom cijele pandemije izvlačili deblji kraj.

„Kada je u pitanju tih 30 osoba, to se može tolerisati, ali ono što se ne može tolerisati jeste to da iako možemo imati i više osoba u posebnim uslovima, onda moramo imati covid redara, potvrde, a to je veliko opterećenje za građane. „ rekla je Jasmina Numanović Stjepanović, ugostiteljka

U skladu sa uvođenjem i pooštravanjem  mjera, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK je zadužena da vrši  pojačan nadzor nad provođenjem mjera. Tako su u posljednjem periodu kantonalni inspektori izvršiili oko 20 inspekcijskih nadzora.

„U većim brojem slučajeva je konstatovano  kršenje mjera u pogledu  dozvoljenog broja osoba i u pogledu nošenja maske i inspektori na licu mjesta poduzimaju zakonom propisane mjere odnosno odmah naređuju otklanjanja navedenih nedostataka, odnosno pražnjenja objekta do dozvoljenog broja i prema prekršiocima se izdaju prekršajni nalozi.“ istakla je Zorana Morankić, glavna kantonalna inspektorica za zdravstvo i hranu KUIP TK

Nove mjere primorale su veće ugostiteljske objekte da se prilagode  novonastalim uslovima, te su neki od njih već saopštili da će primati samo goste koji ispunjavaju jedan od spomenutih uslova. Poseban problem predstavlja to što većina tuzlanskih ugostiteljskih objekata zbog prostornog kapaciteta ne mogu primiti 30 osoba jer se moraju pridržavati svih mjera, a to je prema riječima Numanović Stjepanović novi udar na egzistenciju ugostitelja.

 „Naredna sezona, nova sezona sa novim gubiticima i ja zaista ne znam kako da to jedan ugostitelj koji vodi računa o svemu, kako i sa time da izađe na kraj.“ dodala je Numanović Stjepanović

Prema naredbama Federalnog kriznog štaba kantonima su date ovlasti da uvode restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršavanja higijensko epidemiološke situacije, a iz Federalnog ministarstva zdravstva navode kako je Krizni štab Tuzlanskog kantona povukao dobar potez.

„Jako je važno da podignemo svijest ljudi, da uvođenje mjera poput vakcinacije poput potvrde da su testirani ili preboljelii ne znači da su restrikcije to znači vraćanje u novi život jer mi moramo slijediti prakse iz cijelog svijeta” naglasio je Goran Čerkez, pomoćnih Federalnog ministar za javno zdravlja.

Situacija je i više nego ozbiljna, a pogoršanje situacije zavisi isključivo od nas i toga koliko ćemo se pridržavati mjera i da li ćemo se vakcinisati i time zaštiti sebe, ali i druge oko sebe.

 

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više