Tehnograd

Danas se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki

Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki obilježava se 17. novembra u cijelom svijetu. To je dan kada se slavi pravo svakog učenika i učenice da se školuje i da ima pristup obrazovanju.

Pridružujući se slavlju 17. novembra ove godine, tim projekta Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim partnerima,  odaje priznanje svim  srednjoškolcima i srednjoškolkama   koji su naporno radili i školovali se tokom pandemije COVID-19.  Prisustvovanje online nastavi, pojedinačnim radom u teškim uslovima bez druženja sa vršnjacima i vršnjakinjama zahtijevalo je velike fizičke i mentalne napore. Uprkos tome, učenici  i učenice širom Bosne i Hercegovine su dali svoj maksimum da uspješno završe obaveze u školi.

 

U okviru projekta Stručno obrazovanje u BiH tokom pandemije COVID-19, posebna pažnja se posvećuje prevazilaženju izazova u obrazovanju koji su naglasili faktore uzroka socijalne isključenosti i pogoršala već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti. Stoga je bitno istaći zalaganja učenica i učenika u jačanju osjećaja pripadnosti i inkluzivne zajednice tokom učenja na daljinu.

Srednje stručne i tehničke škole u Bosni i Hercegovini  suočile su se i sa izazovima praktične nastave i uspješno iznijele svoje zadatke zahvaljujući angažmanu i nastavnika, nastavnica  i učenika i učenica. Prilagođavanje novim metodama učenja bio je sastavni dio suočavanja sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom i njenim uticajem na budućnost.

 

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, projekat Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim partnerima, želi još jednom naglasiti važnost jednakog pristupa obrazovnom procesu i inkluzije svih učenika i učenica. Sve djevojke i mladići trebaju imati jednake šanse u učenju i radu, danas u školi sutra na radnom mjestu.

 

S tim ciljem potrebno je unaprijediti obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini kako bi se svima osiguralo učešće u inkluzivnoj nastavi i otklonile prepreke pristupu obrazovanju. Značajan faktor u tom pogledu je jačanje fleksibilnosti sistema i uključenosti pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja i posvećenost osnaživanju kapaciteta srednjih stručnih i tehničkih škola i nastavnog kadra. Škole će svojim angažovanjem  i radom na jednakopravnosti učenika i učenica učiniti inkluzivno obrazovanje kvalitetnim. Sistemska podrška institucija obrazovanja i cijelog društva će omogućiti njihovu ravnopravnost i mlade  pripremiti za samostalnu i produktivnu budućnost.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki takođe je prilika da se ukaže na važnosti partnerstva javnih i privatnih struktura u sektoru dualno organizovanog  obrazovanja i osposobljavanja, kako bi se stvorili bolji uslovi za školovanje učenica i učenika na ravnopravnoj osnovi, bez predrasuda o isključivo „muškim“ ili isključivo „ženskim“ zanimanjima. Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta ”Stručno obrazovanje u BiH sprovodi se kampanja ”Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekt “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Projekat podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više