Danas se obilježava Svjetski dan turizma pod motom ‘Rethinking Tourism’

Svjetski dan turizma obilježava se svakog 27. septembra od 1980. godine jer je to datum kojim se naglašava godišnjica usvajanja Statuta Svjetske turističke organizacije (WTO) 1970. godine, čime je utrt put osnivanju UNWTO-a pet godina kasnije.

Ove godine pod motom “Rethinking Tourism” bit će organizirani brojni događaji u zemljama svijeta povodom ovog dana, a Indonezija će biti domaćin na Baliju 42. izdanju Svjetskog dana turizma 2022. godine kada će naglasak biti stavljen na potrebu da turizam bude prepoznat kao jedan od ključnih stubova razvoja.

Na svom trećem zasjedanju (Torremolinos, Španija, 1979.), Generalna skupština Ujedinjenih nacija WTO-a odlučila je uspostaviti Svjetski dan turizma, koji se počeo obilježavati 1980. godine.

Vrijeme obilježavanja Svjetskog dana turizma posebno je prikladno jer dolazi na kraju glavne sezone na sjevernoj hemisferi i početku sezone na južnoj hemisferi.

Svjetski dan turizma vraća se s fokusom na budućnost. Kako je oporavak sektora u toku i nadograđujući političko i javno priznanje bez presedana, UNWTO će naglasiti priliku za ponovno promišljanje o tome kako se bavimo turizmom.

– To znači stavljanje ljudi i Planete na prvo mjesto i okupljanje svih, od vlada i preduzeća do lokalnih zajednica oko zajedničke vizije za održiviji, uključiviji i otporniji sektor turizma – navode iz WTO-a.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom privrednom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Teme koje su se do sada birale nastojale su povezivati turizam s kulturnim nasljeđem, mirom u svijetu, međusobnim razumijevanjem, ekologijom, pitanjem društvenog razvoja i drugo.

Svjetska turistička organizacija je agencija Ujedinjenih naroda, sa sjedištem u Madridu, koja se bavi pitanjima vezanim za turizam. Globalno je tijelo koje se bavi sakupljanjem i usporedbom statističkih podataka vezanih za međunarodni turizam. Publikacijom podataka omogućuju usporedbe toka i rasta turizma na globalnoj razini.

(RTV Slon/Fena)

The post Danas se obilježava Svjetski dan turizma pod motom ‘Rethinking Tourism’ appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više