Dani dijaspore: Načelnik Općine Živinice održao sastanak sa članovima Savjeta dijaspore

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković održao je sastanak sa članovima Savjeta dijaspore Općinskog načelnika, predsjednikom Saveza dopunskih škola BiH Harisom Halilovićem i njegovim saradnikom Fehimom Okanovićem. Glavna tema sastanka bila je oraganizacija manifestacije “Dani dijaspore” u Živinicama koja će se, sada već tradicionalno, održati u danima od 25. do 31. decembra tekuće godine.

Također, načelnik Samir Kamenjaković nedavno se susreo i sa predstavnicom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike Kadinom Mazić, koja je boravila u rodnim Živinicama. Kadina je također, postala član savjeta dijaspore Općinskog načelnika i ovom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja Dana dijaspore u Živinicama u kojima će, kako je kazala, aktivno učestvovati, te je čestitala načelniku na mnogim očiglednim pozitivnim promjenama u razvoju Općine. Posebno interesovanje je iskazala za politiku prema mladima u Općini Živinice.

Savjet dijaspore je vaninstitucionalno savjetodavno tijelo načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića. Formiran je 26.12.2016. godine s ciljem bolje komunikacije i saradnje sa građanima Općine Živinice koji žive i rade u inostranstvu.

Članovi Savjeta dijaspore će ove godine aktivno učestvovati u oragnizovanju Dana dijaspore. Načelnik Kamenjaković je izrazio veliku zahvalnost svim članovima Savjeta dijaspore na podršci u namjeri da očuvamo bosansko-hercegovački identitet svih naših građana gdje god da žive i rade i da se ne desi da generacije koje dolaze nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom, ističući bosanski jezik koji je posebno važan za mlade generacije koje žive van BiH.

S tim u vezi pozivamo sve građane Općine Živinice da učestvuju u ovoj manifestaciji kako bi se stvorila bolja saradnja i komunikacija sa između građana koji žive i rade u inostranstvu i građana koji žive u Općini Živinice.

Nakon razmjene informacija i razgovora o konkretnim mogućnostima saradnje, dogovoreno je da se uspostavi saradnja između članova tima za organizaciju Dana dijaspore u Općini Živinice i članova Savjeta dijaspore, o čemu će u narednom periodu uslijediti intezivniji i konkretniji dogovori.

Unaprijeđenje komunikacije je prvi korak za ostvarivanje što bolje saradnje, te Vas pozivamo da se registrujete u bazu podataka građana Općine Živinice koji žive i rade u inostranstvu, odnosno bazu podataka dijaspore Općine Živinice koju možete naći na linku ispod ili lično u zgradi Općine Živinice.

http://opcinazivinice.ba/upitnik-dijaspora?view=form

Također, većina naših građana ima rodbinu i prijatelje koji žive van BiH, želimo da ih obavijestite o ovoj manifestaciji i da ih pozovete da zajednički radimo na stvaranju boljeg ambijenta za sve nas u našoj lokalnoj zajednici.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više