Dani dijaspore: Načelnik Općine Živinice održao sastanak sa članovima Savjeta dijaspore

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković održao je sastanak sa članovima Savjeta dijaspore Općinskog načelnika, predsjednikom Saveza dopunskih škola BiH Harisom Halilovićem i njegovim saradnikom Fehimom Okanovićem. Glavna tema sastanka bila je oraganizacija manifestacije “Dani dijaspore” u Živinicama koja će se, sada već tradicionalno, održati u danima od 25. do 31. decembra tekuće godine.

Također, načelnik Samir Kamenjaković nedavno se susreo i sa predstavnicom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike Kadinom Mazić, koja je boravila u rodnim Živinicama. Kadina je također, postala član savjeta dijaspore Općinskog načelnika i ovom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja Dana dijaspore u Živinicama u kojima će, kako je kazala, aktivno učestvovati, te je čestitala načelniku na mnogim očiglednim pozitivnim promjenama u razvoju Općine. Posebno interesovanje je iskazala za politiku prema mladima u Općini Živinice.

Savjet dijaspore je vaninstitucionalno savjetodavno tijelo načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića. Formiran je 26.12.2016. godine s ciljem bolje komunikacije i saradnje sa građanima Općine Živinice koji žive i rade u inostranstvu.

Članovi Savjeta dijaspore će ove godine aktivno učestvovati u oragnizovanju Dana dijaspore. Načelnik Kamenjaković je izrazio veliku zahvalnost svim članovima Savjeta dijaspore na podršci u namjeri da očuvamo bosansko-hercegovački identitet svih naših građana gdje god da žive i rade i da se ne desi da generacije koje dolaze nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom, ističući bosanski jezik koji je posebno važan za mlade generacije koje žive van BiH.

S tim u vezi pozivamo sve građane Općine Živinice da učestvuju u ovoj manifestaciji kako bi se stvorila bolja saradnja i komunikacija sa između građana koji žive i rade u inostranstvu i građana koji žive u Općini Živinice.

Nakon razmjene informacija i razgovora o konkretnim mogućnostima saradnje, dogovoreno je da se uspostavi saradnja između članova tima za organizaciju Dana dijaspore u Općini Živinice i članova Savjeta dijaspore, o čemu će u narednom periodu uslijediti intezivniji i konkretniji dogovori.

Unaprijeđenje komunikacije je prvi korak za ostvarivanje što bolje saradnje, te Vas pozivamo da se registrujete u bazu podataka građana Općine Živinice koji žive i rade u inostranstvu, odnosno bazu podataka dijaspore Općine Živinice koju možete naći na linku ispod ili lično u zgradi Općine Živinice.

http://opcinazivinice.ba/upitnik-dijaspora?view=form

Također, većina naših građana ima rodbinu i prijatelje koji žive van BiH, želimo da ih obavijestite o ovoj manifestaciji i da ih pozovete da zajednički radimo na stvaranju boljeg ambijenta za sve nas u našoj lokalnoj zajednici.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više