Delegacija Vlade TK Domu zdravlja u Gradačcu uručila savremeni rentgen aparat

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je danas Domu zdravlja u Gradačcu uručio savremeni rentgen aparat. Ovaj uređaj je nabavljen kao podrška zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona putem zajedničkog projekta Kantonalne vlade, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Grada Gradadčca. Savremeni digitalni rentgen aparat olakšat će građanima primanje kvalitetne dijagnostičke zdravstvene usluge, ali i rad medicinskom osoblju, herojima u bijelom, koji su naročito u proteklom periodu tokom pandemije pokazali svoj značaj.
Premijer Hodžić se, prilikom uručenja uređaja, zahvalio Europskoj uniji i UNDP-u koji su podržali nabavku nove opreme.
„Nismo u mogućnosti iznaći sva rješenja, ali za ona koja su izvodiva ulažemo maksimalne napore, sa željom da svakog građanina Tuzlanskog kantona uvažavamo i tretiramo podjednako, da svakoj lokalnoj zajednici damo maksimalan doprinos, i da istinski radimo na ravnomjernom razvoju svih dijelova našeg kantona. U toku ispitivanja potreba u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona, kada smo preuzeli mandat, Gradačac je naglasio da im je rengen aparat najpotrebniji. Na tu inicijativu brzo smo reagovali i uspostavili saradnju sa našim partnerima, koji su nam pomogli u realizaciji naše namjere“, kazao je premijer Hodžić.
Svi građani zaslužuju dostupan i jednak medicinski tretman, a opremanje domova zdravlja u svim jedinicama lokalne samouprave će, osim dostupnosti kvalitetnih medicinskih usluga za sve građane u ustanovama primarne medicinke zaštite, rasteretiti sekundarni i tercijarni nivo, te im omogućiti da se više i kvalitetnije posvete onim pacijentima koji uistinu zahtijevaju tu vrstu medicinskih usluga.
„Mi ovim rješavamo jedno veliko pitanje i problem s kojim su se susretali naši građani. Nabavkom ovog digitalnog rentgen aparata bit će omogućen znatno viši kvalitet medicinske usluge za naše sugrađane, a s druge strane drago mi je da smo sredstvima Grada Gradačac omogućili i da se digitalizira postojeći mamograf uređaj i da se uveže u jedinstven sistem. Sve to je značajno unaprjeđenje nivoa zdravstvene usluge za našu ustanovu“, rekao je danas gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.
Stari aparat je nakon godina intenzivnog korištenje bio veliko opterećenje i ograničavao nivo pružanja radioloških usluga u Domu zdravlja u Gradačcu.
„Ovo je nešto revolucionarno, kako za našu ustanovu, tako i za sve građane koji koriste naše medicinske usluge. Do sada smo imali jedan zastarjeli rentgen aparat koji je mnogo zračio, često se kvario, a i kvalitet slike koju je davao nije bio zadovoljavajući za postavljanje dobre dijagnoze. Današnja donacija pokazatelj je velikog razumijevanja Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Gradačac, Europske unije i UNDP-a za naš problem. Na tome im se iskreno zahvaljujem“, riječi su direktora Doma zdravlja Semira Turbića.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više