Deminere u kasarni Ljubače zaustavio katanac

Niko ne zna kome je dodijeljena kasarna?

Predstavnici RU BH MAC-a Tuzla nisu uspjeli uvesti deminerski tim FUCZ u izviđanje projekta deminiranja kasarne “Ljubače“, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Kako nam je kazao Benedin Pejić član deminerskog tima KUCZ Tuzla, zajedno sa predstavnicima BH MAC-a, Federalne uprave civilne zaštite i lokalnih zajednica u dva navrata, tačnije u srijedu i četvrtak izlazili su na teren kako bi postupili po naredbi Vlade FBiH da se izvrši netehničko izviđanje terena jer postoje sumnje da je miniran.

”Oba dana smo dolazili i na kapiji kasarne u Ljubačama zaticali veliki lanac i katanac. S obzirom da još uvijek nije utvrđeno kome je na korištenje dat prostor kasarne nismo ni mogli doći do ključa, a naš posao nije da razvaljujemo brave i ulazimo na teren.”, rekao je Benedin Pejić, koordinator za deminiranje u KUCZ Tuzla.

Izvještaj Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla o događajima na terenu proslijeđen je i BH MAC-u, a kako nam je kazao Saša Obradović, direktor BH MAC-a isti taj izvještaj u kojem su navedeni razlozi zbog kojih izviđanje nije izvršeno, upućen je Federalnoj vladi i Ministarstvu sigurnosti BiH.

“Mi smo od Vlade FBiH dobili nalog da izvršimo netehničko izviđanje područja kasarne Ljubače, ali iz razloga koji su naveli iz KUCZ Tuzla nismo to bili u mogućnosti uraditi. Mi ne znamo, nismo uspjeli saznati ni na terenu, ali ni u međuvremenu kome je na korištenje dat ovaj prostor i jedino što možemo učiniti sada je čekati odgovor Vlade i Ministarstva.”, pojasnio je Obradović.

Prema riječima Pejića prostor kasarne Ljubače koja je pod ključem posljednji put je izviđan prije deset godina i u tom dokumentu tj. projektu stoji da je 115 hiljada metara kvadratnih miniranog prostora. Na pitanje da li je minama zagađen prostor na kojem se nalazi kasarna, odgovorio je kako je cijelo okolno područje izvan kruga kasarne u prethodnom periodu već deminirano. Projekat netehničkog izviđanja kojeg treba da izvrše demineri koštat će oko 250 hiljada KM.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više