Devastirane rudničke površine iskoristiti za uzgoj brzorastuće biomase

Uspostava eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase-vrbe na lokacijama rudnika Kreka, Đurđevik i Breza bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH i Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je rečeno, upotrebom biomase u termoelektranama smanjila bi se potrošnja uglja, a time i emisije C02, a to bi omogućilo i dalje funkcioniranje i rad pogona termoelektrana u nadolazećem periodu koje predviđa plaćanje nadoknada za emisije C02.

U saradnji sa američkom kompanijom „E3 International“  Elektroprivreda je već pristupila realizaciji pilot projekta uspostave eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase-vrbe na lokacijama rudnika Kreka i Breza na površinama po 1 ha, dok je za 2022.godinu u planu je da se ovi eksperimentalni zasadi prošire na dodatnih 15-30 ha na lokacijama rudnika Kreka, Đurđevik i Breza.

„Smatramo da pravedna tranzicija ugljenih regiona može biti uspješan proces jedino uz zajednički angažman svih sudionika, gdje lokalne i regionalne zajednice i vlade imaju svakako važnu ulogu“, kazali su iz Elektroprivrede.

„Vlada će podržati ovakve inicijatve i biti njihov zagovornik. Tu smo da budemo partneri, sagovornici, posebno iz razloga što se posljedice svih činjenja ili nečinjenja u oblasti rudarstva i energetike direktno reflektiraju na građane Tuzlanskog kantona“, istaknuo je premijer Tuzanskog kantona Kadrija Hodžić, izražavajući zadovoljstvo što su projekti Elektroprivrede u suglasju sa intencijama Kantonalne vlade da poveća stopu ekološke prihvatljivosti poslovanja svih privrednih subjekata, a posebno onih koji su inače u kategoriji velikih zagađivača.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina se obavezala na proces dekarbonizacije kroz obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, Pariški protokol o klimi, te nedavnim potpisom deklaracije Balkan Green Deal. U kontekstu aktuelnog procesa dekarbonizacije energetskog sektora, kao i energetske tranzicije ugljenih regiona, svaka aktivnost na rudnicima koja vodi ka dekarbonizaciji, diverzifikaciji poslova kao i prenamjeni zemljišta, može doprinijeti održivim rješenjima i u konačnici, pravednijoj tranziciji. Dosadašnji proces rekultivacije na degradiranim površinama rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH, uglavnom se odvijao kroz poljoprivredne aktivnosti ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo, povrtlarstvo, ribarstvo i dr., ali potpuno i funkcionalno iskorištenje degradiranih površina u rudnicima zahtijeva intenzivna istraživanja u cilju pronalaženja optimalnih rješenja, rečeno je danas.

U ime Vlade TK, uz premijera Hodžića, današnjoj prezentaciji su prisustvovali ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar finansija Vedran Lakić, te savjetnik premijera TK Muzafer Brigić. Projekat su, u ime Elektroprivrede BiH, prezentirali rukovodilac sektora za strateški razvoj Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj rudnika Nevad Ikanović i rukovodilac službe rudarskih mjerenja Izet Čičkušić.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više