Devet gradova u BiH provodi kampanju ‘Invaliditet me ne određuje’

U okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta “EMPOWER” održano je 11 lokalnih događaja za osobe s invaliditetom u devet gradova širom Bosne i Hercegovine.

Lokalni događaji održani su tijekom prosinca kada se obilježavaju značajni datumi poput Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava, priopćeno je iz Caritasa BiH.

Navodi se kako su ti dani predstavljali idealnu priliku za prenošenje poruke kampanje te zagovaranje za prava osoba s invaliditetom u lokalnim zajednicama.

Događaje, u vidu okruglih stolova, izložbi, kreativnih radionica i okupljanja osoba s invaliditetom i javnih institucija organizirale su lokalne radne grupe projekta “EMPOWER” i to u Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli, Sarajevu, Novom Travniku, Vitezu, Bugojnu, Mostaru i Trebinju.

Na taj način skrenula se pozornost lokalnih zajednica i javnosti na problematiku osoba s invaliditetom i upućen je poziv javnim institucijama na suradnju u rješavanju identificirane problematike koja se odnosila na nepristupačno okruženje, diskriminaciju, neadekvatno obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

– Jedino javnim zagovaranjem i suradnjom s predstavnicima javnih institucija možemo pokrenuti izrazito potrebne promjene za stvaranje bolje svakodnevnice za sve osobe s invaliditetom – kazao je Jusmir Alibabić ispred Udruženja slijepih građana Unsko-sanske županije, koji je ujedno i organizator lokalnih događaja u Bihaću.

Pored organiziranja događaja u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje”, pojedine lokalne radne grupe izradile su i promotivne filmove i druge materijale kojima su, na autentičan i slikovit način, željeli upoznati društvo s izazovima s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno nose i pokazati da su njihove sposobnosti i potencijali puno veći nego što im je pružena prilika za pokazati.

– Ovaj događaj najrječitije govori da su ljudi s invaliditetom jednako vrijedni pažnje i sposobni za rad, kao i drugi koji nemaju takve oblike poteškoća – dodala je Milica Ijačić, odbornica u Skupštini grada Trebinja govoreći o lokalnom događaju, ali i izložbi radova osoba s invaliditetom iz regije Istočna Hercegovina prilikom koje je i premijerno prikazan film o pozitivnim primjerima osoba s invaliditetom iz ove regije, snimljenim u okviru kampanje.

Naglašeno je kako je neznanje veliki uzrok diskriminacije i nerazumijevanja društva prema osobama s invaliditetom, te kako se organiziranim događajima željela prenijeti poruka javnosti da osobe s invaliditetom mogu i moraju biti ravnopravni članovi društva.

Projekt “EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom” financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services, a provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske.

Projekt će trajati 36 mjeseci, odnosno do 31. janaura 2024. godine, a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva, stoji u priopćenju.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više