Đaković: Gordana Tadić mi je rodica, sa Mijom Krešićem sam bio u ponedjeljak, auto sam kupio, negiram optužbe

Činjenicu da se Bandić nerijetko dovodi u vezu sa obavještajnim djelovanjem u BiH te da postoje optužbe na račun njegove umiješanosti u producirane afere koje su za cilj imale predstavljanje BiH kao “terorističkog legla”, Đaković nije želio komentirati

Hrvatski obavještajci, tvrdi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, vrbovali su selefije u BiH da prevoze oružje u mesdžide, kako bi BiH bila označena kao terorističko uporište, a koordinator tih aktivnosti u entitetu RS bio je, dodaje, novinar RTRS-a Mato Đaković.

U prilog toj tvrdnji ide i fotografija koju je objavio portal Žurnal, na kojoj se Đaković vidi kraj vozila sa diplomatskim tablicama, koje je pripadalo Ivanu Bandiću, konzulu Republike Hrvatske u BiH, koji se dovodi u direktnu vezu sa ovim aktivnostima.

Đaković u razgovoru za Faktor tvrdi da to vozilo nije dobio na korištenje od Bandića, već da ga je kupio.

– Auto sam 10. januara kupio od čovjeka koji se zove Ivan Bandić. Ja nisam kupio od konzulata, niti od Hrvatske vlade. Kupio sam privatno auto od čovjeka. Imam zapisnik notara, uredno ovjeren i naravno da sam na to auto podnio zahtjev Carinskoj upravi Sarajevo da mi obračunaju porez i carinu. Rješenje Poreske i Carinske uprave iz Sarajeva sam dobio 8. marta i 8. marta sam uplatio carinu i porez. Tada su se stekli uvjeti da auto prevedem na sebe, što sam ja uradio i više nisu te tablice – kazao je Đaković.

Vjerodostojnost fotografije ne spori te dodaje da je nastala u Živinicama, ispred ugostiteljskog objekta u kojem često boravi. Sa Bandićem je, kaže, u jako dobrim odnosima.

– On mi je prijatelj. Konzul je u Tuzli, srećemo se na prijemima raznoraznim, u pozorištu, na tenis klubu. Tuzla je mali grad, svi se znamo – pojašnjava Đaković.

Činjenicu da se Bandić nerijetko dovodi u vezu sa obavještajnim djelovanjem u BiH te da postoje optužbe na račun njegove umiješanosti u producirane afere koje su za cilj imale predstavljanje BiH kao “terorističkog legla”, Đaković nije želio komentirati. To bi, smatra on, bilo nekulturno. Želi samo komentirati optužbe na svoj račun.

– Neko je stavio metu meni na glavu, bez ikakve potrebe. Što kaže onaj u filmu “Gori vatra”: “Možda jesam šu*ak, ali nisam terorista”. Neko mi je stavio metu na glavu – ponovio je Đaković.

Zanimalo nas je zašto bi neko “stavio metu na glavu” baš njemu, a ne nekom drugom novinaru ili nekoj drugoj osobi.

– Zato što je Gordana Tadić moja rodica i zato što mi je Milorad Dodik prijatelj. Ja to ništa ne sporim – odgovorio je Đaković.

Đakovićeva rodica Gordana Tadić je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH. Njena rodica je i Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, institucije koja bira sudije i tužioce. Njen rođak je i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti i jedan od čelnika HDZ-a BiH. Ta veza, između ostalog, nameće pitanje umiješanosti politike u rad pravosuđa te smo, s tim u vezi, zatražili Đakovićevo mišljenje.

– Sve je to tačno. Zašto ne uzmete sponu da je neko ministar policije, a da je neko tužilac u Tužilaštvu? Ja sam na svoju rodicu ponosan i jako mi je drago što je gore, ali tebi govorim, objavio ili ne objavio, to je tvoja lična stvar, tu ženu u posljednje tri godine sam sreo dva puta. Jednom za smrt moje majke i drugi put za smrt njene majke. U međuvremenu sam joj možda poslao neku čestitku za Božić, Novu godinu ili 8. mart. Uopće sa ženom nisam imao kontakt, a sad ću se namjerno družiti. Pokušat ću svaku večer, ako bude mogla – izjavio je Đaković.

Družio se voditelj RTRS-a svojevremeno i sa bivšim glavnim tužiocem Goranom Salihovićem te iz tog perioda potječu optužbe na račun posredovanja u zataškivanju određenih pravosudnih procesa, prije svih onog koji se trebao voditi protiv Milorada Dodika.

– Ja sam sa Goranom išao u školu 12 godina. Neko je objavio transkript mog razgovora sa Miloradom Dodikom prije tri godine, kada je bio Goran Salihović tužilac. Goran Salihović je tražio taj transkript da ga stavi u svoje svjedočenje. Tog transkripta nema. Znači da je montiran. Ja u životu Dodika nisam nazvao “šefe”. Ja sam dobar i sa Bakirom, Lagumdžijom i da ja njima kažem “šefe”. Ne ide – tvrdi Đaković.

U kontaktu je, odgovara, i sa zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mijom Krešićem, koji se također dovodi u vezi sa vrbovanjem selefija.

– Bio sam sa njim u ponedjeljak. Mi se vrlo često srećemo – dodao je Đaković.

Krešić je, podsjetit ćemo, također u javnost plasirao informacije o postojanju terorističkih kampova u BiH te velikom broju radikaliziranih osoba spremnih na izvršenje terorističkih napada.

– Nemam ja šta reći na to, ja imam svoje mišljenje – odgovorio nam je Đaković na pitanje o Krešićevim tvrdnjama.

Izvor:  Faktor

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više