Đapo: Nastojimo uduplati površinu zaštićenih područja u FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas u Sarajevu da su u toku 2021. pokrenute aktivnosti kako bi bila uduplana površina zaštićenih područja u FBiH sa sadašnjih 3,24 posto.

Đapo je, predstavljajući rezultate rada resornog ministarstva u proteklih 12 mjeseci, pojasnila da je u tu svrhu pripremljen zakon o špilji Vjetrenica koji je Vlada HNK usvojila u februaru, nakon čega je UNESCO-u upućen zahtjev za proglašenje zaštićenog prirodnog područja.

Dodala je da je isti zahtjev UNESCO-u upućen za martinbrodske slapove u Nacionalnom parku Una, te da su pokrenute aktivnosti na zaštiti područja Klek – Neum, planine Zvijezda, Livanjskog polja, pojasa Bjelašnica – Treskavica – Visočica – kanjon Rakitnice, Čemerske planine s kanjonom Misoče, kao i na proglašenju Parka prirode Blidinje nacionalnim parkom.

Đapo je rekla da je u 2021. usvojen Zakon o zaštiti okoliša, čije su usvajanje dugo čekali, a da su u parlamentarnu proceduru prošli i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, te Nacrt zakona o zaštiti zraka.

– Osim toga, pripremani su i zakoni o ugostiteljstvu, turizmu, boravišnoj taksi koji bi naredne godine trebali biti poslani u parlamentarnu proceduru, a čekamo još da Dom naroda razmatra Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost – dodala je Đapo.

Istakla je da je ministarstvo u saradnji s USAID-om radilo na razvoju Strategije razvoja turizma FBiH za koju se također nada da će u narednoj godini biti usaglašena s kantonima i usvojena u Parlamentu FBiH.

Đapo je navela da u saradnji s Ambasadom Švedske rade na izradi Strategije zaštite okoliša, za koju očekuju da će biti sačinjena do maja 2022. godine.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više