Djeca posadila ‘Dječiju šumu’ na Slanoj Banji u Tuzli

Članovi Rafting kluba ‘Tuzlak’ posadili su, zajedno s 30 mališana polaznika Udruženja za kretivni razvoj “Mala akademija“ i njihovih 20 prijatelja, 50 četinara na Slanoj Banji u Tuzli.

Sadnji se pridružila i direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb budući da je projekt podržan kroz USAID-ov petogodišnji Program Snaga lokalnog.

Rafting klub ‘Tuzlak’ održao je, u okviru inicijative ‘Dječija šuma’, četiri eko radionice o primarnoj selekciji otpada, čišćenju otpada u šumi, rastu biljaka i značaju kiseonika.

Kako je kazao koordinator projekta Vladislav Vlajić, podmlađivanje flore na lokalitetu Slane Banje bila je završna i najvažnija aktivnost.

– Poznato je da je, za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene, potrebno sistematično i dugoročno raditi sa mladima. Zbog toga mi, u većini svojih projekata, tražimo prostor za edukaciju i uključivanje mladih u očuvanje okoliša. Danas smo posadili dječiju šumu, a svako posađeno drvo će nositi ime jednog od pedesetero djece i nakon sadnje će zajedno rasti. Mališani, koji su ih posadili, vodit će brigu o stablima – kazao je.

Grad Tuzla odobrio je lokaciju za sadnju da bi se podmladila šuma, koja pokazuje ozbiljne znake starenja. Osigurali su i dio tehničke podrške JKP Komunalac. Aktivnosti su podržali i volonteri pokreta “Let`s do it” Tuzla.

Na ovaj način evidentno je kako male lokalne inicijative mogu biti generatori saradnje različitih sektora te na taj način postati i inicijatori većih promjena u svojim zajednicama.

Direktorica misije USAID u BiH Courtnex Chubb kaže da je to samo jedna od mnogih lokalnih inicijativa podržanih kroz njihov program Snaga lokalnog, u kojem su građani ti koji mijenjaju svoje zajednice.

– Prosperitet počinje lokalnim razvojem, pri čemu lokalni akteri preuzimaju vodstvo u rješavanju razvojnih izazova. Drago nam je što se ova inicijativa bavi problemima okoliša i klimatskih promjena. Američka vlada smatra da su zaštita okoliša i svijest i učešće građana u takvim inicijativama važni. Dugoročna promjena moguća je samo ako su svi uključeni u društvene procese, posebno djeca – rekla je, saopćio je Rafting klub ‘Tuzlak.’

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više