Djeca posadila ‘Dječiju šumu’ na Slanoj Banji u Tuzli

Članovi Rafting kluba ‘Tuzlak’ posadili su, zajedno s 30 mališana polaznika Udruženja za kretivni razvoj “Mala akademija“ i njihovih 20 prijatelja, 50 četinara na Slanoj Banji u Tuzli.

Sadnji se pridružila i direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb budući da je projekt podržan kroz USAID-ov petogodišnji Program Snaga lokalnog.

Rafting klub ‘Tuzlak’ održao je, u okviru inicijative ‘Dječija šuma’, četiri eko radionice o primarnoj selekciji otpada, čišćenju otpada u šumi, rastu biljaka i značaju kiseonika.

Kako je kazao koordinator projekta Vladislav Vlajić, podmlađivanje flore na lokalitetu Slane Banje bila je završna i najvažnija aktivnost.

– Poznato je da je, za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene, potrebno sistematično i dugoročno raditi sa mladima. Zbog toga mi, u većini svojih projekata, tražimo prostor za edukaciju i uključivanje mladih u očuvanje okoliša. Danas smo posadili dječiju šumu, a svako posađeno drvo će nositi ime jednog od pedesetero djece i nakon sadnje će zajedno rasti. Mališani, koji su ih posadili, vodit će brigu o stablima – kazao je.

Grad Tuzla odobrio je lokaciju za sadnju da bi se podmladila šuma, koja pokazuje ozbiljne znake starenja. Osigurali su i dio tehničke podrške JKP Komunalac. Aktivnosti su podržali i volonteri pokreta “Let`s do it” Tuzla.

Na ovaj način evidentno je kako male lokalne inicijative mogu biti generatori saradnje različitih sektora te na taj način postati i inicijatori većih promjena u svojim zajednicama.

Direktorica misije USAID u BiH Courtnex Chubb kaže da je to samo jedna od mnogih lokalnih inicijativa podržanih kroz njihov program Snaga lokalnog, u kojem su građani ti koji mijenjaju svoje zajednice.

– Prosperitet počinje lokalnim razvojem, pri čemu lokalni akteri preuzimaju vodstvo u rješavanju razvojnih izazova. Drago nam je što se ova inicijativa bavi problemima okoliša i klimatskih promjena. Američka vlada smatra da su zaštita okoliša i svijest i učešće građana u takvim inicijativama važni. Dugoročna promjena moguća je samo ako su svi uključeni u društvene procese, posebno djeca – rekla je, saopćio je Rafting klub ‘Tuzlak.’

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više