Dječije obdanište obilježilo Dječiju nedjelju

Prva sedmica oktobra , svake godine  , tradicionalno je posvećena obilježavanju ˝Dječije nedjelje˝.

Prilika je to da se govori o dječijim pravima, ali i njihovom kršenju.

Nedjelju Dječijih prava obilježena je u Dječijem obdaništu Živinice.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta koja predstavlja način da se ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djece i zaštitu njihovih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta, redovna je aktivnost u JU Dječije obdanište Živinice.

Dječija nedjelja je prilika da se, mnogo glasnije nego inače čuje glas djece, te da njihov osmjeh i dobrobit stavi na sam vrh prioriteta roditelja, odgajatelja, zajednice.

Tokom ove sedmice djeca se raduju  aktivnostima koja su posvećena njihovim pravima, a koja vrijedno pripremaju odgajateljice JU Dječije obdanište Živinice. Djeca su ovom prilikom recitovala, pjevala i navela, nekoliko svojih prava: pravo na sreću, pravo na djetinjstvo i porodicu, pravo na igru i još mnoga prava.

Pod pojmom prava podrazumijevaju se prava koja su po svojoj prirodi ljudska i koja svako dijete ima bez obzira na to u kojoj državi živi, u kom političkom, kulturnom i ekonomskom okruženju i u skladu sa kakvim tradicijama, običajima i vjerovanjima se razvija. Prava djeteta su izraz priznanja međunarodne zajednice o postojanju posebnih potreba djece i utvrđena su Konvencijom o pravima djeteta usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine.

Djeca nisu samo budućnost, ona su prije svega sadašnjost, .. u koju trebamo ulagati vrijeme, ljubav i pažnju i kojima imamo odgovornost biti nepokolebljiva podrška i podstrek u ostvarivanju njihovih parava i  potencijala.

Novinarka:Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više