Do kraja godine bit će ugašeno još 400 individualnih ložišta sa pogonom na fosilna goriva

Građanima Tuzle zagađen zrak predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima su se suočavaju tokom zimskih mjeseci. Kako bi se taj problem znatno smanjiio i postepenom riješio u potpunosti Gradska uprava u više navrata je objavljivala javne pozive za dodjelu sredstva za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području Tuzle.

Mjere su omogućavale nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, ili utopljavanje objekata, nabavku i ugradnju kompaktnih toplinskih podstanica, te nabavku i ugradnju peći na pelet.

Prije nekoliko godina smo se odlučili za rješavanje problema aerozagađenja i to prvi u BiH, i uveli smo davanje poticaja radi javnog interesa čišćenja zraka domaćinstvima”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Potpisivanje ugovora sa aplikantima koji su se prijavili na ovogodišnji Javni poziv upriličeno je u dvije faze, odnosno početkom juna ove godine upriličeno je potpisivanje 236 ugovora za nabavku i ugradnju peći na pelet i kompaktne toplinske podstanice, dok su danas potpisani ugovori za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja utopljavanje objekata ili nabavku i ugradnju toplotne pumpe.

Ako hoćete toplotnu pumpu mora zgrada biti utopljena kad prođe energetski pregled. Tako da vi dobijete poticaj za utopljavanje, a na idući konkurs se prijavite za toplotnu pumpu. Ono što je dobro, jeste da su ljudi upoznati sa toplotnim pumpama, a ono što je mene obradovalo jeste da imamo aplikanata za 102 toplotne pumpe u 102 objekta i 48 utopljavanja”, naglasio je Imamović.

Građani Tuzle pokazali su veliko interesovanje za ovaj poziv što pokazuje broj urednih i potpunih pristiglih prijava, odnosno 184 prijava koje su se odnosile na utopljavanje objekata ili nabavku i ugradnju toplotne pumpe.

Ovo dođe ko povoljnija opcija za grijanje, svakako je i čišće. Meni i mojoj porodici puno će olakšati, jer imamo puno obaveza i ovo je jedna od lakših opcija, treba i manje prostora. Prije su nam bili potrebni magacini a sad to sve stane u jednu šupu”, rekao je Abdulah Čivić, dobitnik sredstava za ugradnju toplotne pumpe.

Podnio sam zahtjev, apliciro preko Grada Tuzla za utopljavanje objekta, pošto je kuća malo trošnija i nadam da se da će bit toplija kad je obložim. Ovim putem bih se zahvalio što sam prošao na tom projektu jer sam ne bih mogao ništa, bez pomoći ničije, ili bi morao kredit dići i ovo će mi dobro doći za šta god da bude”, dodaje Azem Bašić, dobitnik sredstava za utopljavanje objekata.

Podsjećamo, od polovine 2020. godine pa do kraja prošle godine iz Budžeta grada Tuzla za projekte energijske efikasnosti utrošeno je ukupno miliona i 479 hiljada KM, te je ugašeno preko 500 individualnih ložišta sa pogonom na fosilno gorivo zamjenjenih ekološki prihvatljivim uređajima za zagrijavanje.

Ove godine u Budžet grada Tuzla je za projekat energijske efikasnosti namijenjeno milion i 400 hiljada KM i do početka zimske sezone očekuje se gašenje još 400 individualnih ložišta sa pogonom na fosilna goriva.

The post Do kraja godine bit će ugašeno još 400 individualnih ložišta sa pogonom na fosilna goriva appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više