Doktor Mirsad Šljivić: Poruka građanima i Gradskom vijeću

"Ovo je vrijeme kada su zdravstveni radnici pokazali da ipak postoji ta humanost,  posvećenost poslu i želja da se pomogne ljudima u nesreći iako poslodavci u zdravstvenim ustanovama nisu uradili skoro ništa da zaštite prije svega svoje radnike, a zatim i sve korisnike usluga."

Ovih dana sam obasut mnogim pitanjima od strane pacijenata, prijatelja, zabrinutuh građana uglavnom putem društvenih mraža. Na neka od tih pitanja mogu dati odgovor, ali uglavnom su to pitanja u vezi sa strukom, kojom se bavim, a tiču se zdravstvenih problema sa kojima se pacijenti susreću u ovo teško vrijeme, ili su to pitanja u vezi sa aktuelnom pandemijom.

Mnogi od njih daju jasnu podršku svim uposlenicima zdravstvenih ustanova jer znaju da se oni nalaze na prvim borbenim linijama. Istovremeno su i zabrinuti jer iskazuju jasnu potrebu za ljekarskim pregledom na koji je u ovo vrijeme vrlo teško doći. Takođe je primjetan strah i neizvjesnost da neće biti žrtve infekcije u zdravstvenim ustanovama direktno od strane medicinskog osoblja jer više i ptice na grani znaju da zdravstveni radnici ne posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu.

Ovo je vrijeme kada su zdravstveni radnici pokazali da ipak postoji ta humanost,  posvećenost poslu i želja da se pomogne ljudima u nesreći iako poslodavci u zdravstvenim ustanovama nisu uradili skoro ništa da zaštite prije svega svoje radnike, a zatim i sve korisnike usluga.  Znaju zdravstveni radnici i to da po Zakonu o zaštiti na radu imaju pravo zahtijevati da se zaštita osigura, a ako nije osigurana imaju pravo odbiti rad.

Međutim, nikome to ne pada ni na kraj pameti, bez obzira što kod svih postoji bojazan da neće nekim slučajem zaraziti i svoju djecu, supružnika, bolenog oca ili majku.

Istovremeno imam pitanja i od strane građana, zabrinutih za svoju egzistenciju, kako u ovim teškim vremenima obraditi zemljište, zasijati ga i prehraniti porodicu do nekih boljih vremena.

Takođe je ne mali broj onih koji ovih dana ostaju bez posla, onih koji su od strane poslodavaca poslati kući, do daljnjeg na čekanje, ali i samih poslodavaca zabrinutih za egzistenciju svoje firme i očuvanje radnih mjesta. Iz ovih razloga mnoge zemlje u svijetu su usvojile paket mjera za prevazilaženje krize uzrokovane novonastalom pandemijom.

Ovo je dio problema, ali čini se najbitniji sa kojim se ljudi susreću u ovo teško vrijeme.

Iz tog razloga je neophodno što prije obezbijediti medicinsko osoblje sa potrebnom zaštitnom opremom, kao i svom drugom opremom neophodnom da se pruži adekvatna pomoć u bolničkim uslovima oboljelim od ove infekacije.

Takođe je neohodno donijeti set mjera da se pomogne građanstvu da obradi i zasije zemljište, ali i set mjera za očuvanje privrede i radnih mjesta u vidu ukidanja doprinosa i poreza na dohodak za direktno i indirektno pogođene sektore dok se ne stabilizuje stanje, pomoć pri isplati plata kroz formiranje namjenskih fondova, moratorij na kredite do stabilizacije i dr.

Ono što je bitno, a to je da se hitno pristupi rebalansu budžeta svih nivoa počev od općinskih i gradskih pa nadalje u cilju ublažavanja posljedica neminovno nastupajuće krize. Moramo biti svjesni činjenice da se u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju koristiti sva raspoloživa sredstva, pa i Budžet Grada koji pune građani te očekuju maksimalnu zaštitu svojih života i imovine.

Ovim putem želim uputiti apel prije svega kao obični građanin, zatim kao ljekar, ali i kao vijećnik Gradskom vijeću Živinice za hitan rebalans Budžeta. Neophodno je obustaviti sve javne nabavke za usvojene planirane projekte, kao i korekcija svih drugih troškova osim onih neophodnih za normalno funkcionisanje organa uprave i GV Živinice s ciljem zaštite svih ugroženih kategorija i zaštite od širenja infekcije sa koronavirusom te pomoći stanovništvu i privrednicima u saniranju posljedica koje će neminovno proisteći zbog nastale pandemije.

Dragi sugrađani, apelujem i na vašu svijest i molim vas da poštujete odluke koje su na snazi. Samo tako zajedno imamo šanse.

Mirsad Šljivić Specijalista interne medicine
Pročitajte više
1 Komentar
  1. Bilbo piše

    Svaka čast za trud i rad našeg doktora

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više