Doktor Šekib Umihanić: Ne želim biti nijemi posmatrač pred nepravdom i nepravilnostima

Doktor Šekib Umihanić, na predstojećim Općim izborima koji će se održati 7. oktobra 2018. godine, kanidat je za Skupštinu Tuzlanskog kantona pod rednim brojem 14.

Ovo su prvi „politički koraci“ doktora Umihanića, koji objašnjava zašto se aktivno uključio u politiku, kao i općenito doktorima u politici. Njegovo pojavljivanje na političkoj sceni izazvalo je veliku pažnju građana koji znaju  vrijednosti i odgovornosti koje u sebi ima doktor Umihanić, sa velikim oduševljenjem su dočekali da se napokon biraju ljudi koji su odgovorni, čestiti i koji su spremni  žrtvovati se za opći interes.

Umihanić ističe da lični osjećaj odgovornosti koji je proizašao iz odgoja, obrazovanja, rada u struci i učešća u mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima, na jednoj strani, i česti komentari i dileme o korisnosti ili štetnosti angažovanja doktora u politici motivisali su ga da sa nama podijeli svoja razmišljanja na ovu temu.

„Moje shvaćanje politike i njezine zadaće temeljeno je na općeprihvaćenim stavovima u znanosti, etici moralu, islamskom učenju, idejama i učenju prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Na samom početku želim istaći da se u znanosti politika najčešće razumijeva u jednom od četiri značenja: kao „umjetnost vladanja“, vođenje javnih poslova, sredstvo rješavanja sukoba ili kao sredstvo ostvarenja vlasti odnosno raspolaganja društvenim resursima. Politika kao zvanje ostvaruje se preko političara, tj. osobe koja pokreće i idejno usmjerava društvenu zajednicu u traženju najboljeg načina promicanja dobra za sve njene članove. Jedan od osnovnih faktora koji čine da musliman bude stalno političan je taj što vjera traži od njega da ne živi samo za sebe, ne vodeći računa o problemima i interesima drugih. Islam od muslimana, takođe, traži da ne bude nijemi posmatrač pred nepravdom i nepravilnostima bilo koje vrste. Prema riječima prvog predsjednika Alije Izetbegovića „Politika može biti plemenita vještina, ali je češće nužno zlo”, s čime se u potpunosti slažem, a svoj ulazak u politiku pripisujem više drugom dijelu izjave, objašnjava doktor Umihanić.

Svakodnevnicu koristi za sticanje svakog zvanja, stručnog ili naučnog, što, kako smatra doktor, zahtijeva puno ulaganja i odricanja, a sve sa ciljem da doprinese sebi, porodicama i društvu.

Njegov put do zvanja profesora dr. medicinskih nauka vodi preko osnovnog, srednjeg, visokog, postdiplomskog i doktorskog studija, stažiranja, specijalizacija, pisanja i publikovanja znanstvenih radova, saopštavanje rezultata istraživanja na konferencijam i kongresima, mnogo sati u operacijskim salama, pregledima pacijenata, vježbi i predavanja studentima, boravaka na studijskim putovanjima, operacija u brojnim iznozemnim bolnicama i mnogo nespomenutoga.

„Što nas doktore motiviše, lična korist ili nešto više od toga? Put do lične koristi i bogaćenja mogao bi biti kraći i lakši, a primjera za to nalazimo posvuda. Naš istinski motiv je činiti dobro drugima, pacijentima i društvenoj zajednici i očekivati da se bar dio uloženog vrati. Lahko je primijetiti da su, u mom kontekstu promišljanja,  politika i profesija doktora kompatibilne, da su usmjerene ka zajedničkom dobru – pravednom društvu  u kome će se svaki građanin osjećati vrijednim poštovanja, čije će građanske slobode biti zagaranotvane. Respektujući  argumente i navode svih vas koji smatrate da bi se doktori trebali baviti „svojim poslom“ jer na takav način pomažu pacijentima, ipak smatram da se doktori trebaju baviti politikom jer su kroz proces sticanja naučnih zvanja demonstrirali svoje sposobnosti, a nauka i islam nas obavezuju da ne živimo samo za sebe i da ne budemo nijemi promatrači pred nepravdom i nepravilnostima bilo koje vrste, ističe doktor Umihanić.

Aktuelna tema odlaska mladih, posebno medicinskog kadra, kolega doktora, Umihanić ističe da je to zbog nepravilnosti i nepravde.

„Odlazak mladih, viskoobrazovanih, odlazak porodica, odlazak doktora specijalista najočitiji su dokazi postojanja nepravilnosti i nepravde u našem društvu i otvoreni poziv da se bavimo politikom. Moja kandidatura na predstojećim izborima je utemeljena na želji i spremnosti da dam doprinos razvoju Tuzlanskog kantona, a posebno doprinos u područjima u kojima imam relevantna iskustava: zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Postojeći sistem zdravstvene zaštite je na respektabilnom nivou, ali više pravednosti i poštenja u vođenju javnih poslova i distribuciji društvenih resursa uz ista ulaganja može osigurati viši i pravedniji nivo zdravstvene zaštite za sve građane i bolji status za doktore, medicinsko i nemedicinsko osoblje. Pravedniji odnosi između domova zdravlja i bolnica, reformisan sistem upravljanja domovima zdravlja i bolnicama,  samo su neka od područja u kojima ću,  ako mi ukažete svoje povjerenje, djelovati kroz inicijative i izgradnju regulatornog i zakonskog okvira. Drugo područje mog djelovanja će biti obrazovanje svih nivoa, a posebno visoko obrazovanje. Nama su potrebne reforme u obrazovanju radi podizanja kvalitete obrazovanja, nivoa kompetencija učenika i studenata i usklađivanja programa obrazovanja sa sadašnjim i budućim potrebama društva, kazao je Umihanić.

Profesionalni rad i odnos, posvećenost pacijentima, a koji su mnogi prepoznali i pozdravili, doktor Umihanić, podcrtava da će kao i do sada ostati dosljedan principima.

„Ja ću, kao i do sada dati maksimum od sebe da opravdam vaše povjerenje, da povjerene zadatke obavim profesionalno u duhu pravde, etike i morala, da pokažem da  doktori mogu istovremeno biti uspješno fokusirani na pacijente i na politiku, da je doktorima mjesto u politici, a vas ću podsjetiti na hadis Poslanika, s.a.v.s, u kome je rekao: „Vaše najbolje vođe su oni koje vi volite i koji vas vole, koje vi blagosiljate i koji blagosiljaju vas“, kazao je na kraju razgovora kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona doktor Šekib Umihanić.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više