Dom naroda Parlamenta FBiH sutra glasa o Strategiji zapošljavanja u FBiH

Dom naroda Federalnog parlamenta sutra će nastaviti 14. sjednicu, na kojoj će razmatrati Strategiju zapošljavanja u Federaciji, koja predstavlja platformu za reformske aktivnosti i mjere u Federaciji u oblasti zapošljavanja u periodu 2021.-2027. godine.

Prema tome, utvrđena su četiri cilja koja se trebaju realizirati u narednih sedam godina. Tako se treba povećati lična zapošljivost i uskladiti vještine sa zahtjevima tržišta rada. Zatim, promovirati kapacitet preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta.

Treći cilj ogleda se u tome da treba uključiti osobe u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada, a četvrti je cilj osnažiti upravljanje tržištem rada i povećati kapacitete za provođenje politike.

Za provođenje ovih ciljeva bit će odgovorna relevantna federalna i kantonalna ministarstva i nadležne institucije.

Također, u nastavku 14. sjednice delegati će se izjašnjavati još o četiri tačke, a to su Strategija upravljanja dugom 2020.-2022.godina, Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacijskog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije, Prijedlog zaključka o utvrđivanju Programa provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za razdoblje 2021.-2024. godina i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izboru članova u Parlamentarno povjerenstvo odgovorno za reviziju.

RTVSlon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više