Dom zdravlja Živinice od ponedjeljka nudi uslugu antigenskog testiranja

Broj zaraženih osoba na koronavirus u Živinicama ne prelazi više od 20 osoba dnevno, što u HES-u još uvijek smatraju stabilnom situacijom.

Medicinski Tim koji rade u Covid ambulanti svakodnevno se susreće sa pacijentima koji se javljaju sa sipmtomima, kao što su temperatura, malaksalost, kašalj, bolovi i plućima, te nakon testiranja veći dio njih bude pozitivan , a kako navodi epidemiolog JZU Doma zdravlja, većina istih je nevakcinisana.

Broj vakcinisanih osoba je skoro dosegao do 30 hiljada.

Kako bi stigli do kolektivnog imuniteta , neophodno je još da se vakciniše oko 5 hiljada građana.

U JZU Dom Zivinice nastavljaju sa imunizacijoim u ovoj ustanovi ali i izvan nje  .

Dr.Ružića Janković Samrdžić , epidemiolog u Domu zdravlja dodaje da osobe koje su pozitivne na Covid , isključivo na osnovu urađenog PCR testa dobijaju rješenje  o izolaciju, te  na osnovu istog oni koji su u radnom odnosu otvaraju i bolovanje.

Dom zdravlja Živinice, od ponedjeljka građanima pored testiranja na PCR nudi uslugu i antigenskog testiranjaa  koji će biti na komercijalnoj osnovi, kaže direktor primarijus dr.Hidajet Rahimić.

Građani će usluge na antigensko testiranje moći uraditi u vremenu od 8 do 12 sati, a ukoliko se ukaže potreba , u narednom periodu vrijeme će biti i produženo, zaključuje direktor Rahimić.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više