Dopune Zakona o električnoj energiji tema vanredne sjednice Doma naroda

Predsjedavajući Tomislav Martinović sazvao je za sutra vanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema izjavi za Fenu delegata Jasmina Duvnjaka, zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, čiji je on predlagač, razlog je za ovo vanredno zasjedanje.

Duvnjak traži razmatranje tog akta po hitnom postupku, što je nedavno već učinio Predstavnički dom gdje su oficijelni predlagači bili zastupnici iz Kluba Stranke demokratske akcije. Tada je zakon prihvaćen većinom glasova, pa bi sutrašnjim eventualnim odobravanjem i u Domu naroda, stupio na snagu osmog dana po objavi u Službenim novinama.

Kao razlog za dopune aktuelnog federalnog zakona o električnoj energiji, Duvnjak navodi sprečavanje mogućih šteta privredi kao posljedice poremećaja cijena na širem tržištu u ovoj oblasti. U tom cilju, on sadašnjem zakonu dodaje novi član.

– U Zakonu o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, iza člana 16. dodaje se novi član 16. a koji glasi: ‘lzuzetno od stava (2) člana 16. Zakona, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 50% u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije može posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže – navedeno je u novopredloženom članu.

Ovako dopunjeni zakon, obrazlaže Duvnjak, stvorio bi pravni osnov za regulisanje tržišta električne energije u FBiH u izuzetnim prilikama koje prijete većim štetama pravnim licima odnosno privrednim subjektima. Napominje da bi Vlada dobila ovlašćenje da posebnom odlukom može ograničiti rast cijena dok traje poremećaj na tržištu.

– Na taj način ćemo ublažiti udar koje bi veliko povećanje cijena na berzi imalo na poslovanje naših privrednika; tako ćemo spriječiti otpuštanje radnika, povećanje cijena proizvoda, a samim tim spriječiti i pad životnog standarda u FBiH – Duvnjakove su riječi.

Dobra vijest za građane je da ni u kom slučaju, u postojećim okolnostima, neće i ne smije doći do povećnja cijena struje za domaćinstva, dodaje on.

Osim Duvnjakovog zakona, za sutrašnju sjednicu Doma naroda, u vrhu najavljenog dnevnog reda su uobičajene periodične informacije sasvim drugačije tematike – o epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Prema dogovorenoj i već ustaljenoj praksi, te informacije su tema na samom početku svake sjednice u Parlamentu otkako je počela epidemija COVID-a 19. U ovom slučaju, odnose se na novembar i prvu polovinu decembra.

Zbog nepredvidivosti epidemije, informacije praktično ‘zastare’ do oficijelnog zakazivanja svake pojedinačne sjednice, pa su uvijek samo povod za raspravu o najaktuelnijem trenutku, o čemu delegate izvijeste epidemiolozi i članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više