Drljača: Očekuje se da će usklađivanje penzija biti redovno, penzije će biti veće

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sutra će se na sjednici izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Federacije BiH, čijom primjenom bi trebalo doći do redovnog usklađivanja penzija i da penzije budu veće.

Potvrdio je to za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodeći da je cilj ovog zakona da se otklone uočene nejasnoće, preciznije definišu i poboljšaju određene odredbe, te Zakon uskladi sa drugim propisima i međunarodnim standardima i provedu dvije presude Ustavnog suda Federacije i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te dodatna briga o zaštiti standarda penzionera.

Kaže da se bitna novina koju donosi usvajanje izmjena i dopuna Zakona odnosi na redovno usklađivanje penzija.

– Naime penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a, što će praktično značiti i veće povećanje penzija, a što je i dogovoreno na posljednjem sastanku sa predstavnicima penzionera. Ublažena je odredba o vanrednom usklađivanju penzija, na način da se vanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu Federacije BiH, a što će dovesti do značajnijeg povećanja penzija u narednoj godini. Po važećem Zakonu trebaju biti ispunjeni uslovi u prethodne dvije godine – kazao je Drljača.

Određene odredbe Prijedloga zakona su već implementirane kroz ranije zaključke Vlade Federacije BiH.

– Konkretno, jasno je definisano da se na policijske službenike zaposlene na državnom nivou, koji imaju prebivalište u Federaciji BiH i koji uplaćuju doprinose FZPIO, primjenjuju odredbe o uslovima penzionisanja i načinu obračuna penzija, koje važe i za policijske službenike zaposlene u Federaciji BiH – istakao je Drljača.

Navedenim zakonom utvrđeno je pravo udovica poginulih boraca i šehida, koja nisu imala status osiguranika, da ostvare prava na porodičnu penziju, na način da se povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i povreda lica, koja je zadobijena u pripremama i odbrani BiH (u periodu 18.09.1991-23.12.1995 god.)

– Članovima porodice umrlog osiguranika uz bračnog supružnika (udovice odnosno udovca), smatra se i vanbračni partner, koji u skladu sa Porodičnim zakonom FBiH, utvrdi isti status u sudskom postupku. Korisniku penzije, koji u skladu sa ovim zakonom stekne status osiguranika u obaveznom osiguranju, izuzev osiguranika iz člana 12. tač. c), d), e) i f) ovog zakona, isplata penzije se obustavlja za period trajanja osiguranja, a najduže do navršene 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života – dodao je Drljača u izjavi za Fenu.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više