Druga osnovna škola obilježila Dan planina

Međunarodni dan planina proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 2003. godine, 11. decembra, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja ljudi u vezi ogromnog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Povodom ovog značajnog datuma, danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice održana tematska radionica koju su realizirali učenici zajedno sa svojim učiteljicama.

Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje, ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti.

Planine opskrbljuju s čak 70% cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25% biljnih i životinjskih vrsta, ali i svakom desetom stanovniku planete.

Upravo je zato Međunarodni dan planina prilika za stvaranje svijesti o važnosti planina za život ljudi, ali i općenito za život čitavog živog svijeta.

Obilježavanjem ovog dana naglašava se važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i poticanje stvaranja partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene planinama, šumama i gorama.

Jasminko Razić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više