Drugo polugodište u školama na području TK počinje 29. januara

Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine u školama na području Tuzlanskog kantona počinje 29. januara. Izuzetak je Katolički školski centar gdje je nastava počela 25.01.

Nastava će se izvoditi po preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva s ciljem suzbijanja zaraze COVID-om 19, te u skladu sa Odlukama o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama, koje je izdalo Minstarstvo obrazovanja i nauke TK.

Nastava u drugom polugodištu u školama na području Tuzlanskog kantona počinje 29. januara. Prema riječima Elmira Tukića, nastava u školama na području TK će biti organizirana u dvije grupe u odjeljenjima koja broje 16 i više učenika.

Organizacija nastave kada je u pitanju podjela učenika u grupe ostaje kao i prošle godine. Odjeljenja koja imaju 16 i više učenika svakako se dijele u grupe. Od 1. do 4. razreda te grupe idu svaki dan u školu, njihov odgojno-obrazovni rad traje maksimalno do 120 minuta.

Kada su u pitanju učenici od 5. do 9. razreda i učenici srednje škole zapravo i oni se dijele u grupe, stim što u koliko su podijeljeni u grupe pohađaju nastavu jednu sedmicu a drugu sedmicu su kući i nastavnici su dužni da iz realiziranog nastavnog gradiva tim učenicima koji su kući zadaju zadaću.

Za razliku od ostalih školskih ustanova gdje nastava počinje u petak, u Katoličkom školskom centru učenici su se danas vratili u školske klupe.

“Morali smo početi polugodište po istim onim pravilima i uputama kako smo išli i cijelo prvo i mislim da smo ga na uspiješan način i završili. Učenici su svi tu i sami ste rekli da poštujemo epidemiološke mjere, i nadamo se da će barem ovako i ostati jer na našim roditeljskim sastancima i povratne informacije koje smo dobivali od roditelja, sve idu u tom smjeru da je bolja i ovakva nastava znači podijeljena u skupine, skraćeni sati nego čisto online nastava” , izjavila je Žana Altumbabić direkotrica OŠ Sveti Franjo.

Kada su u pitanju konkursne procedure za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona, Tukić ističe da se privode kraju, te da će konačne rang liste škole objaviti 27. januara.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više