Dudaković i Muderris: Znanje, aktivizam i zajedništvo je bitno za opstanak BiH /FOTO/

Tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina u srcu” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis, izazvala je veliku pažnju, ne samo Živiničana, već i šire. Velika sala Bosnaskog kulturnog centra u Živinicama bila je mala da primi sve zainteresovane.

Tribinu su organizovali Omladina MIZ Živinice, Udruženje Izvor Selsebil Živinice, Udruženje Prosvjetitelj – tim Živinice i Povjereništvo Asocijacije mladih SDA Živinice, u sklopu Dana Dijaspore.

Gosti su govorili od ljubavi prema Bosni i Hercegovini i onome što ujedinjuje sve Bošnjake na jedno mjesto.


Na početku programa je pušten video spot Devet heroja, a Muderis je hronološki govorio o događajima u posljednjih 200 godina u BiH, iseljavanju Bošnjaka, ratovima s ciljem unište ja jendoga naroda i države BiH, ali i pored nakane neprijatelja, Bosna je bila, ostala i biće Bosna i Hercegovina.  Prisjetio se početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu kada su goloruke patriote stali pred “četvrtu vojnu silu u Europi” i uz veliku požrtvovanost i angažman uspjeli odbraniti jedinu Domovinu.

General Atif Dudaković je naglasio potrebu zajedništva svih patriota Bosne i Hercegovine, poznavanju historije BiH njenih heroja i poručio svima da uče, isčitavaju historiju Bosne. Naglasio je da se omladina mora više aktivirati na poboljšanju društvenih prilika u državi kako nam se ne bi ponovo desila sudbina ’90-tih. Smatra kako su velikodržavne pretenzije susjednih država nad Bosnom i Hercegovinom još uvijek prisutne te nas ne smije zavarati njihova naizgled proevropska politika.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više