Dudaković i Muderris: Znanje, aktivizam i zajedništvo je bitno za opstanak BiH /FOTO/

Tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina u srcu” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis, izazvala je veliku pažnju, ne samo Živiničana, već i šire. Velika sala Bosnaskog kulturnog centra u Živinicama bila je mala da primi sve zainteresovane.

Tribinu su organizovali Omladina MIZ Živinice, Udruženje Izvor Selsebil Živinice, Udruženje Prosvjetitelj – tim Živinice i Povjereništvo Asocijacije mladih SDA Živinice, u sklopu Dana Dijaspore.

Gosti su govorili od ljubavi prema Bosni i Hercegovini i onome što ujedinjuje sve Bošnjake na jedno mjesto.


Na početku programa je pušten video spot Devet heroja, a Muderis je hronološki govorio o događajima u posljednjih 200 godina u BiH, iseljavanju Bošnjaka, ratovima s ciljem unište ja jendoga naroda i države BiH, ali i pored nakane neprijatelja, Bosna je bila, ostala i biće Bosna i Hercegovina.  Prisjetio se početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu kada su goloruke patriote stali pred “četvrtu vojnu silu u Europi” i uz veliku požrtvovanost i angažman uspjeli odbraniti jedinu Domovinu.

General Atif Dudaković je naglasio potrebu zajedništva svih patriota Bosne i Hercegovine, poznavanju historije BiH njenih heroja i poručio svima da uče, isčitavaju historiju Bosne. Naglasio je da se omladina mora više aktivirati na poboljšanju društvenih prilika u državi kako nam se ne bi ponovo desila sudbina ’90-tih. Smatra kako su velikodržavne pretenzije susjednih država nad Bosnom i Hercegovinom još uvijek prisutne te nas ne smije zavarati njihova naizgled proevropska politika.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više