Dvadeset tri lokalne samouprave iz BiH uspostavile Platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi

Grupa od 23 lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine, na današnjem sastanku u Sarajevu, uspostavila je Platformu za razmjenu o pitanjima lokalne uprave između općina i gradova.

Platforma je uspostavljena u okviru projekta “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu za period 2022.-2025.

Platforma ima za cilj pružiti podršku lokalnim vlastima u poboljšanju kvaliteta lokalne demokratije i u promovisanju otvorenog, odgovornog i inkluzivnog donošenja odluka. Platforma će služiti kao mreža u kojoj će se dijeliti iskustva i dobre prakse između općina i gradova u Bosni i Hercegovini i lokalnih samouprava širom Evrope.

Lokalne samouprave će biti angažirane u aktivnostima razvoja kapaciteta u oblastima demokratskih inovacija, deliberativnih alata i učešća građana, kao i otvorene vlade, javne etike i transparentnog i odgovornog lokalnog odlučivanja, uključujući nacionalne i međunarodne razmjene između kolega. Platforma će podržati i strateške interese Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza općina i gradova Republike Srpske, ključnih partnera u projektu.

– Trenutni kontekst, obilježen višestrukom krizom, doveo je do izražaja potrebu za unapređenjem odgovornosti i transparentnosti, za rješavanje sistemskih nejednakosti i za povećanjem učešća građana u lokalnom životu, a Kongres sa zadovoljstvom podržava lokalne vlasti širom zemlje u ovom poduhvatu – istakla je Jelena Drenjanin, predsjedavajuća Odbora za upravu Kongresa, na otvaranju skupa.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova je kazala kako je “u godini kada obilježavamo 20. godišnjicu članstva BiH u Vijeću Evrope, sjajno vidjeti zajednički rad lokalnih vlasti iz cijele zemlje kako bi što bolje odgovorile na potrebe ljudi u svojim sredinama”.

Ovaj prvi sastanak okupio je gradonačelnike i predsjednike lokalnih vijeća i poslužio kao prilika za međusobnu razmjenu iskustava između općina i gradova u zemlji, kao i sa njihovim kolegama iz Evrope o temama inovativnih demokratskih pristupa, otvorene vlasti, političkog integriteta i transparentnosti u cilju povećanja povjerenja građana.

Općine/gradovi koji će učestvovati u ovim aktivnostima su: Berkovići, Bijeljina, Bratunac, Brod, Centar Sarajevo, Doboj Brod, Doboj Jug, Gradačac, Ilijaš, Jajce, Jezero, Kostajnica, Lopare, Lukavac, Maglaj, Modriča, Mostar, Orašje , Sokolac, Teslić, Travnik, Vareš i Vukosavlje.

(RTV Slon/Fena)

The post Dvadeset tri lokalne samouprave iz BiH uspostavile Platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više