Dženaza Muameru ef. Zukorliću klanjana danas

Nekoliko hiljada vjernika danas je prisustvovalo dženaza namazu u Novom Pazaru bivšem muftiji Muameru ef. Zukorliću, a Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu.

– Ovo je danas dan tuge, dan tuge za sve Bošnjake, ma gdje bili. U vječni život na ahiret ispraćamo našeg oca, sina, brata, prijatelja, našeg velikog muftiju, čovjeka koji nas je sve svojim životom zadužio – kazao je reisu-l-ulema okupljenima na Trgu Gazi Isa-bega.

Dodavši kako se nije lako oprostiti od čovjeka kakav je bio Muamer-ef., reisu-l-ulema je poručio da „moramo nastaviti i naučti koračati sami i bez Muamera, on je to želio, svoj je život dao za to“, javlja MINA.

– Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponositi, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni dušmane, svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Istakao je i da je Muamer ef. stalno ponavljao kako je Srbija država i Bošnjaka u kojoj oni moraju biti postojani, poštovani i dostojanstveni.

– To je bila njegova borba. Ako to nastavimo, ako te riječi budemo slijedili, Muamer će ostati živ sa nama sve dok budemo išli njegovim stopama – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Njegov prethodnik dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema od 1993. do 2012. godine, kazao je da Bošnjaci mogu biti ponosni što su imali “ovakvog insana u svojim redovima”.

– Ne mogu skriti da ne kažem: Volio bih da je on na mojoj dženazi, nego što sam ja na njegovoj, jer bi on bolje govorio o meni nego što ja mogu reći o njemu, ali, muftija, nemam ništa mnogo još da kažem, osim da ćeš mi nedostajati. Nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo, nedostajat će mi tvoja argumentacija koja nikoga nije mogla ostavljati ravnodušnim, ni prijatelja ni neprijatelja. Nedostajat će mi tvoji intervjui koje sam duškom slušao i gledao i punio svoju dušu i srce što imamo takvog junaka. Nedostajat će mi ona radost da dođeš u Sarajevo da se vidimo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, nisi volio licemjere, volio si ljude koji su hrabri i ponositi i koji se nikad nikome ne žale, nego traže svoj put, ne pitajući i ne govoreći „Ne znam, ne mogu i ne daju“. To za tebe nisu bili glagoli u našem jeziku – riječi su ef. Cerića.

Osim reisu-l-uleme Kavazovića i Cerića, prisutnim vjernicima na Tragu Gazi Isa-bega obratili su se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i dr. Jahja Fehratović, potpredsjednik SPP-a, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, kolega i bliski prijatelj Muamer-ef. Zukorlića.

Ukop rahmetli Muamer-ef. Zukorlića, obavljen je na mezarju u u selu Orlje kod Tutina.

 

RTV Slon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više