Edukacija iz oblasti medijske i informacijske pismenosti u Banovićima

Radionica za nastavnike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Prepoznavanje lažnih informacija“ koju uz finansijsku podršku Evropske unije realizira „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja – MEDIANA“ održana je u subotu u Hotelu „Zlaća“ u Banovićima. Nastavnice/i osnovnih škola s područja Banovića učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Doktor komunikoloških znanosti, Vesima Malkić Čičkušić objasnila je nastavnicama/icima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada su u pitanju medijski sadržaji. Ponudila je primjere dobrih praksi za edukovanje učenika/ca kako da kvalitetno koriste informacije koje pronalaze na mrežnim medijima.

Učesnice/i ponudili su prijedloge svojih dobrih praksi ili ideja za neke buduće časove za obučavanje učenika/ca da što kvalitetnije koriste medije i prepoznaju lažne ili druge nevjerodostojne sadržaje.

Doktorica komunikologije, Amela Delić, govorila je o specifičnostima medijskh sadržaja, o vijestima uopće, a posebno o lažnim informacijama, njihovim osnovnim karakteristikama, kontradiktornostima koje ovu sintagmu prate, ali i načinima za prepoznavanje lažnih informacija. Prisutnima je ponuđen metodološki okvir za razgovor s učenicima/cama o vjerodostojnosti lažnih informacija.

Kazala nam je da je veoma značajno mlade generacije podučavati vještinama kritičke medijske i informacijske pismenosti.

„U svijetu mrežnih medija mnoštvo je sadržaja kojima smo izloženi. Njih teško prepoznaju i odrasli i visoko obrazovani građani i građanke budući da su tehnike manipuliranja sve sofisticiranije. Naši najmlađi vrlo često koriste sve mrežne medije, posebno društvene mreže, bez kritičkog promišljanja o sadržajima. Često su okruženi samo svojim istomišljenicima i ne uspijevaju prepoznati sadržaje koji su lažni i maliciozni. Zbog toga je neophodno obučavati ih da savladaju tehnike zahvaljujći kojima će lakše prepoznavati lažne informacije. U tome im u osnovnim i srednjim školama mogu pomoći njihovi nastavnici i nastavnice. Zato je ova radionica tako značajna“.

Nastavnice i nastavnici koji su prisustvovali radionici će u narednih nekoliko mjeseci pripremiti prijedloge časova na kojima bi učenike/ce educirali o fenomenu lažnih informacija i načinima da ih prepoznaju. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više