Eichhorst apelovala na pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu u BiH

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst telefonski je razgovarala sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, te sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je veliku zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije Bosne i Hercegovine. Naglasila je potrebu da se prestane sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Direktorica Eichhorst ponovila je opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više